Biogas
Biogas ontstaat doordat bacteriën in een zuurstofarme omgeving organisch materiaal omzetten in methaangas en CO2. Denk bijvoorbeeld aan levensmiddelen over de houdbaarheidsdatum, GFT-afval, mest of andere reststromen afkomstig van de food- en agri-keten. Biogas kan worden gebruikt voor het opwekken van energie in de vorm van elektriciteit, warmte, injectie in het gasleidingnet en transportbrandstof.
De Nederlandse biogassector wordt steeds duurzamer doordat steeds meer laagwaardige reststromen worden gebruikt. De beschikbaarheid en prijs van reststromen zijn sterk bepalend voor de groeimogelijkheden voor de biogassector.
Met de huidige SDE-tarieven en ontwikkeling van grondstofkosten, kan de sector beperkt groeien. Voor het voortbestaan van bestaande installaties aan het einde van hun subsidieperiode is het belangrijk dat er weer een SDE verlengde levensduur komt. Biogas inzetten voor de (zwaar)transportsector is een mogelijk alternatief. Het nieuwe beleid over deze biobrandstoffen (RED-2) zal het komend jaar bepalend zijn. Afnemers van biobrandstoffen zullen wel het prijsrisico over moeten nemen om biogasprojecten perspectief te bieden.