Blog duurzame energie

Hans van den Boom

200 elektrische auto’s per hectare

Wereldwijd is het aantal elektrische auto’s gestegen naar 750.000. De afgelopen jaren verdubbelde dit aantal jaar na jaar. Gelet op de ontwikkeling van zonne-energie, zien we in Nederland ook een jaarlijkse verdubbeling van het aantal zonnepanelen. ‘Zon’ is nog klein, maar wel ‘hot’ in Nederland. Maar, even terug naar die elektrische auto’s: Nederland heeft anno 2015 ruim 40.000 elektrische auto’s en doet dus internationaal aardig mee.

Wat verbruikt een elektrische auto precies?

Fanatieke elektrische rijders vinden dat alleen volledig elektrische voertuigen tellen. Bij dit type auto’s staat de Tesla in Nederland fier bovenaan met 2.800 stuks. Maar wat verbruikt een elektrische auto nu per kilometer? Zoals bij alle auto’s is de variatie groot. Gemiddeld genomen is het elektrisch verbruik 0,2 kWh per kilometer. Stel: een gemiddeld gezin rijdt ongeveer 15.000 kilometer per jaar en heeft dus ieder jaar 3.000 kWh stroom nodig. Dat is toevallig ongeveer het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden.

Elektrische wereld op de lange termijn

Nu rijd ik zelf een zuinige diesel en als Sectormanager Duurzame Energie googel ik natuurlijk hoe duurzaam elektrisch rijden daadwerkelijk is. En ik kan u vertellen: de meningen lopen uiteen. Mijn diesel wordt met hele berekeningen verdedigd. Hij zou energetisch nog niet door elektrisch zijn te verslaan. Maar het is een non-discussie. Voorlopig zullen we diesel, benzine en elektrische auto’s houden. Voor de langere termijn gaan we wel naar een elektrische wereld toe en zal de behoefte aan duurzame stroom blijven groeien. Want de olie wordt echt een keer schaars. Over de duurzaamheid van zonne-energie is weinig discussie. Maar wat brengt een hectare zonnepark nu eigenlijk op?

Mooie cijfers

In Nederland kan met een hectare 600.000 kWh stroom worden opgewekt. Dan kun je dus met een hectare 200 gezinnen met een elektrische middenklasser van stroom voorzien. Wereldkampioen zonne-energie Duitsland heeft 37 GW aan zonnepanelen en kan dus al voor 12 miljoen auto’s stroom opwekken. Nog niet genoeg van getallen? Nederland heeft 8 miljoen auto’s. Met alle Duitse zonnestroom zouden die dus 22.500 kilometer per jaar elektrisch kunnen rijden. We rijden nu 0,5% elektrisch ... het is een begin!

Blog, 2 april 2015

Contact

Rabobank