Blog duurzame energie

Hans van den Boom

Rijk worden of rijk voelen

Afgelopen half jaar was er weer toenemende belangstelling voor duurzame-energieprojecten. Zonne-energie spande de kroon. Het mooie van zonne-energie is dat het wordt opgepakt van klein tot groot. In Duitsland heb je al zonneparken van meer dan 100 megawatt! In Nederland zijn we nu druk met het structureren van enkele grote zonneparken van meer dan 10 megawatt.
Vorige maand zag ik mijn overbuurman trots zijn acht panelen zelf aansluiten en op Twitter deelde hij zijn dagopbrengst. Voor biomassa is de groei nog beperkt tot biogas en houtstook. Alleen de mee-stook van biomassa in energiecentrales krijgt de komende periode nog een groeispurt. Voor verdere groei met biomassa moet Nederland gaan importeren, bij velen voelt dat niet goed.
De absolute groei zit nu vooral bij windenergie en duurzame warmte (onder meer diepe aardwarmte, benutting restwarmte enzovoort).

Maar wie investeert er nu in duurzame energie?

Ook hier is de variatie weer groot. Van private equity partijen met hoge rendementsdoelstellingen tot intrinsiek gemotiveerde bedrijven die hun energieverbruik willen verduurzamen en dat mag soms wat kosten. Veel particulieren zijn bij zonnepanelen al tevreden met een beperkt rendement en voelen zich rijk vanaf hun vakantieadres, trots kijkend via een app hoeveel stroom ze hebben geproduceerd. Bij grote miljoenenprojecten werkt dit niet zo. Goed ondernemerschap uit zich door een goed uitgewerkt plan waarbij de uitgangspunten aansluiten bij de praktijk.

Dit vergt bij complexere processen zoals biogas en geothermie veel uitpluiswerk, goede adviseurs en bezichtiging van praktijklocaties. Tijdens zo'n bezichtiging hoor je ook de risico’s en tegenvallers waar niet alle verkopers van apparatuur op wordt gewezen. Eigen onderzoek voorkomt teleurstellingen. Dan is de kans ook het grootst dat na realisatie het gevoel van rijkdom overheerst naast een acceptabele terugverdientijd. Een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld; wie krijgt daar geen goed gevoel van?

Wat verbruikt een elektrische auto precies?

In augustus bezoek ik een melkveehouder in Californië die vorig jaar zijn biogasproject heeft opgestart. De dollarcalculatie in 2013 zag er veelbelovend uit en hij wilde zijn stroomrekening van $ 800.000 van het energiebedrijf terug brengen naar nul. Ik ben benieuwd of hij nu vooral trots is op zijn lagere stroomrekening, of zich juist trots en rijk voelt door de realisatie van het project waarmee hij een belangrijke bijdrage levert aan het terugdringen van de ernstige luchtvervuiling in de regio.

Blog, 30 juli 2015

Contact

Rabobank