Blog duurzame energie

Patrick Zwaan

Optimist(isch)

Patrick Zwaan

Mijn zoontje van 7 zit sinds kort op zeilles. Op zondagmorgen zit ik dus geregeld aan de waterkant te kijken naar een groep van 10 dolenthousiaste kinderen. Nadat ze met elkaar hun boten, de zogenaamde ‘optimisten’, hebben opgetuigd, vertrekken ze ieder in een bootje de Maas op. Ondanks dat dit ogenschijnlijk niets met u als ondernemer te maken heeft, zie ik toch een aantal overeenkomsten.

Improviseren loont

Afgelopen zondag stond er nagenoeg geen wind. Het gevolg was dat de hele club van 10 bootjes bij elkaar dobberde en iedereen naar elkaar keek met de vraag: hoe gaan we nu tóch vooruit? De ene optimist blijkt dan creatiever dan de ander en gebruikt zijn roer om te gaan ‘wrikken’, waardoor al snel verschil ontstaat in de groep. Het blijkt dat improviseren loont en al snel worden ideeën gekopieerd. Ook bij ondernemers zie ik dit vaak terug; innoveren blijkt vaak noodzaak om te overleven. En goede innovaties worden weer snel gekopieerd.

Fouten belonen

Als je ergens angst voor hebt, ga je dit normaliter proberen te vermijden. Falen lijkt zoiets waar velen angstig voor zijn. Bij de zeilles pakken ze dat op een mooie manier aan: de eerste die met zijn bootje omslaat krijgt een diploma. Dus belonen als er iets misgaat: daar leer je immers het meeste van! Het gevolg is dat iedereen juist gaat proberen om met zijn bootje om te slaan, waardoor de angst is verdwenen en iedereen leert handelen in zo’n situatie. 

Buffer nodig

Bij bedrijven is een buffer noodzakelijk om tegenvallers op te kunnen vangen. Dit kan in de vorm van liquiditeit of eigen vermogen. Bij zeilen is dit niet anders: het zwaard zorgt voor de buffer bij sterke wind. Hierdoor kan het bootje (bijna) niet omslaan. En hoe groter de boot, hoe groter het zwaard. Het vergeten of verliezen van het zwaard zorgt al snel voor problemen op het water.

Wind in de zeilen

Het enthousiasme bij mijn zoontje en de andere zeilers zie ik gelukkig terug bij veel ondernemers. Veel van hen zitten figuurlijk in hetzelfde schuitje en binnen de glastuinbouw is er sprake van onstuimige omstandigheden. Optimisme zorgt dan vaak voor een positief sentiment. En dat is nodig om vooruit te kijken. Gelukkig zie ik bij veel ondernemers weer optimisme en creativiteit en tonen sommige markten weer herstel. Ondanks de onzekerheid over de houdbaarheid van dat herstel,  geeft dit voor de meeste ondernemers weer nét dat beetje wind in de zeilen!

Blog, 10 juli 2015

Contact

Rabobank