Grensverleggende zorg

Met crowdfunding breng je betrokkenheid van de burgers terug - Henk van Koeveringe

De Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe vindt het tijd om de burger meer te betrekken bij de zorg en de financiering daarvan. Financiering is steeds meer van de burger af komen te staan. Als je in Middelburg iets wilt, moet je dat via Utrecht en Den Haag voor elkaar krijgen.

"Wanneer we burgers betrekken bij de financiering van een ziekenhuis, zal de betrokkenheid bij dat instituut ook groter worden. Zeker in de periferie. Ik hoor dat veel Zeeuwen niet tevreden zijn over de ziekenhuiszorg. Dat wil niet zeggen dat de zorg niet goed is. Ze voelen zich er alleen niet bij betrokken, met als gevolg dat ze uitwijken naar België. In een gebied waar weinig mensen wonen, kun je dat niet hebben, wil je de zorg in stand houden. Je ondermijnt dan het instituut, terwijl tegelijkertijd iedereen zorg heel dichtbij huis wil hebben."

Crowdfunding

Om het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen te kunnen renoveren en te revitaliseren, is Van Koeveringe daarom met zijn investeringsmaatschappij Zeeland Investments Beheer (ZIB) en het ziekenhuis een crowdfundingactie gestart, met het doel zo’n 20 miljoen euro op te halen. "We hebben een crowdfundingplatform opgericht. Deelnemers kunnen in de crowdfunding investeren met een minimumbedrag van € 2.500 en een maximumbedrag van € 40.000. Ze krijgen een rendement van 5% en binnen zeventien jaar krijgen ze hun ingelegde geld weer terug. 

Nu heeft het ziekenhuis een te groot, inefficiënt en te duur gebouw. Door de revitalisering dalen de jaarlijks vaste kosten van het ziekenhuis met 6,7 miljoen euro. Daarmee kun je gemakkelijk het rendement opbrengen voor al die particulieren die aan de crowdfundingactie meedoen." Tegelijkertijd hoopt Van Koeveringe dat met de crowdfundingactie de betrokkenheid van de Zeeuwen bij het ziekenhuis sterk toeneemt. "Zodat iemand die kritiek heeft, dat niet tegen zijn buurman zegt op een verjaardagsfeestje, maar tegen de directie tijdens de jaarvergadering. Op die plek kunnen ze er echt iets aan doen."

Spontane aanmeldingen

Medio september verwacht Van Koeveringe de ontheffing voor de crowdfundingactie van de Autoriteit Financiële Markten te ontvangen en kan de werving starten, maar alleen al de aankondiging van de actie zorgde voor achthonderd spontane aanmeldingen. "Ik merk overal in de provincie enthousiasme. Mensen vinden de participatie leuk, omdat het ziekenhuis weer van hen wordt. Samen realiseren ze dat. Dat is hen te lang onthouden. Mensen willen betrokken zijn bij het instituut waar ze gebruik van maken, dat zie ik bij scholen. Wij brengen dat terug, niet met liefdadigheid, maar zakelijk en met fatsoenlijk rendement."

Henk van Koeveringe

Ondernemer Henk van Koeveringe leidde 40 jaar Roompot Vakanties. Nu is hij eigenaar van Zeeland Investments Beheer dat al ruim 15 jaar in (zorg)vastgoed investeert. Het bedrijf heeft ruim 2.500 particuliere investeerders die kapitaal verstrekken voor nieuwe projecten. Eerder investeerde Van Koeveringe in het voormalige ziekenhuis van Zierikzee, was hij de initiatiefnemer van dialysecentra op vakantieparken en heeft hij in Vlissingen een zorgboulevard opgezet.

Contact

Rabobank