Grensverleggende zorg

Revolutionair voorbeeld voor Amerikaanse zorgreus - Bas Bloem

ParkinsonNet vierde onlangs haar tienjarig bestaan. Het concept is in Nederland spaarzaam toegepast bij andere chronische ziekten. In de Verenigde Staten is het Amerikaanse zorgbedrijf Kaiser Permanente inmiddels twee Parkinson-netwerken gestart. 

“Na tien jaar is ParkinsonNet nog steeds innovatief”, stelt Bas Bloem. “ParkinsonNet wil de zorg zo organiseren dat deze het pad van de patiënt volgt. We zoeken samenwerking tussen al die professionals die op allerlei plaatsen in de zorg werken. Zij delen de primaire belangstelling voor de ziekte van Parkinson. Daardoor werken we samen met de eerste, tweede en derde lijn en sinds kort ook met de thuiszorg. Daarnaast is ParkinsonNet een specialistisch netwerk dat de zorg kanaliseert naar enkele experts die grote aantallen patiënten behandelen. Experts die daardoor weer alle variaties van de ziekte in de vingers krijgen. De patiënt is bij ParkinsonNet partner in het zorgproces. Alle richtlijnen vertalen we in lekentaal. Via ParkinsonTV.nl bespreken we allerlei onderwerpen die patiënten belangrijk vinden. Het netwerk biedt bovendien mogelijkheden voor uitkomstenfinanciering. Daarom zijn we dit jaar samen met de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Parkinson Vereniging een landelijk kwaliteitsregistratiesysteem gestart. Dat moet op termijn inzichtelijk maken wat de uitkomsten en de kosten van de zorg zijn.”

Amerikaanse zorgreus

Inmiddels is aangetoond dat het ParkinsonNet-concept leidt tot betere kwaliteit van zorg en betere gezondheidsuitkomsten bij patiënten. Het aantal gebroken heupen bij mensen met Parkinson is met 50% afgenomen, bij elkaar een jaarlijkse kostenbesparing van 15 tot 20 miljoen euro. Het beste bewijs dat het concept van ParkinsonNet klopt, is dat het Amerikaanse zorgbedrijf Kaiser Permanente het in de Verenigde Staten toepast, vindt Bloem.

“Kaiser Permanente is een Amerikaanse zorgreus die in Europa zocht naar concepten om tegen lagere kosten betere zorg te realiseren. Inmiddels heeft Kaiser in Californië twee netwerken voor Parkinson opgestart volgens het Nederlandse concept. Daarna wil het Amerikaanse bedrijf het opschalen naar de rest van Californië én het model doorvertalen naar andere chronische ziektes. Kaiser is naast zorgbedrijf ook zorgverzekeraar, iets wat in Nederland helemaal niet mag. We krijgen nu de kans om in die unieke keuken te kijken en daarmee ons Nederlandse concept te verbeteren.”

Topdiabetoloog

Waarom wordt het concept in Nederland nog niet toegepast bij andere chronische ziektes? “Aan belangstelling geen gebrek. Veel collega-artsen willen bijvoorbeeld een DiabetesNet, ReumaNet of LagerugpijnNet. Zij realiseren zich vaak niet hoe lastig het opbouwen van een netwerk is. Sommigen zeggen er nog net niet bij: 'bel me maar als het af is'. Als je een DiabetesNet wil, moet dé topdiabetoloog zelf het voortouw nemen en er veel energie insteken. Daarnaast is altijd een begininvestering nodig. De ontwikkeling van ParkinsonNet kostte 2 miljoen euro. Met veel creativiteit hebben we allerlei kleine subsidietjes bij elkaar geschraapt. Zorgverzekeraar Nederland heeft ons de afgelopen jaren ondersteund. Maar wij zoeken nog altijd naar een oplossing om ParkinsonNet structureel te financieren vanuit de kostenbeheersing die wij uit de zorg realiseren. Maar wie gaat nu zeggen: 'ik lap die eerste 2 miljoen voor het DiabetesNet'?”

Bas Bloem

Bas Bloem is hoogleraar Neurologie aan het Radboudumc in Nijmegen en samen met Dr. Marten Munneke de oprichter van het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) en ParkinsonNet. Ook is Bloem onder meer bestuurslid bij ZonMw en past-president van de International Society for Postural and Gait Research.

Contact

Rabobank