Samen werken aan de ontwikkelingshulp van morgen

Gea Bakker-Smit

Gea Bakker-Smit

De Rabobank wil Keniaanse koffieboeren helpen via kennisoverdracht. Begin december reisden Nicole Doornbos (Vrouwen van Nu) en ik naar dit Afrikaanse land. Namens Agriterra gaven we hier de workshop Financial Sustainable Services bij MCCU, een organisatie waarbij 100.000 koffieboeren zijn aangesloten. Het doel van de workshops is meer rendement halen uit koffieplanten. Veel koffieboeren halen nu 2 kilo koffiebonen van een plant, terwijl een plant in potentie 10 kilo kan leveren.

Een bijzonder land

Onze workshop is een nieuwe vorm van ontwikkelingshulp, waarbij deelnemers zelf oplossingen bedenken voor hun probleem. De workshops vonden plaats rondom Mount Kenia, het gebied waar het merendeel van de Keniaanse koffieproductie plaatsvindt. Een bijzondere regio voor mij, omdat ik langere tijd in dit land heb gewerkt en twee keer de Mount Kenia heb beklommen. Deze ervaring maakte het makkelijker om een klik te krijgen met de deelnemers van de workshop.

Minder afhankelijk van donaties

Tijdens de sessies selecteerden de deelnemers drie problemen die ze graag wilden oplossen. Vervolgens moest een brainstormsessie zoveel mogelijk ideeën opleveren die konden leiden tot de juiste oplossingen. Het beste idee vertaalden we tot een dienst die de coöperatie aan hun leden kan aanbieden. Deze dienst moest financieel duurzaam zijn, zodat de coöperatie bestaansrecht houdt en leden de betaalde diensten afnemen en waarderen. Met deze inkomsten wordt MCCCU minder afhankelijk van donaties.

Een toren van marshmallows

Ik was verrast door de enthousiaste deelnemers die geregeld uitbarstten in spontaan gezang en gedans. Ook de Marshmallow Challenge kwam aan bod, een teambuildingoefening waarbij teams met spaghetti, plakband en een marshmallow een toren bouwen. Door deze luchtige onderbrekingen was het niet moeilijk om de hele dag voldoende aandacht en focus te houden.

Een betere toekomst

In mijn ogen is deze reis een prachtig voorbeeld van de Banking for Food-strategie van de Rabobank. De reacties op de workshop maakten me trots. Deelnemers gaven aan dat de dagen voorbij vlogen en dat ze ernaar uitkeken om volgend jaar de successen met ons te delen. De hele groep nam verantwoordelijkheid voor het groepsproces en de uitkomsten. Een groot contrast met de individualistischere houding in Nederland. Wat een kracht en eenheid stralen deze boeren uit! Hierdoor geloof ik dat onze doelstelling - het verdrievoudigen van de productie tot zes kilo per koffieplant - haalbaar is. Dit zou een enorme impact hebben op het welzijn van de koffieboeren en de toekomst van hun kinderen.

Blog, 19-12-2016

Gea Bakker

Contact

Rabobank