Sustainer Homes: je kunt beter voorop lopen

Het Utrechtse Sustainer Homes kiest voor een radicale aanpak als het gaat om duurzaam bouwen. Geen staal, geen beton, maar houtskeletbouw met natuurlijke materialen. "De staal- en de betonindustrie behoren tot de vervuilendste ter wereld", zegt Gert van Vugt, medeoprichter van Sustainer Homes. "Daarom gebruiken wij zoveel mogelijk natuurlijke materialen in onze woningen.”

Hout

Sustainer Homes bouwt modulaire woningen van hout, dat wordt gewonnen in duurzaam beheerde Europese bossen. De constructie bestaat uit houten elementen, die zijn opgebouwd uit vele dunne lagen hout. Het materiaal is zo veel sterker en kan daardoor een hogere last dragen. Een robot freest vervolgens tot op de millimeter nauwkeurig de bouwelementen op maat. Die elementen samen vormen een modulair systeem dat voor allerlei typen gebouwen kan worden ingezet. De gebouwen worden helemaal met schroeven en zonder lijm in elkaar gezet, zodat ze ook gemakkelijk weer te demonteren zijn.

Energieverbruik

Bij traditionele bouw zorgen niet alleen de bouwmaterialen voor een grote CO₂-uitstoot, ook het energieverbruik tijdens het gebruik van het pand zorgt natuurlijk voor uitstoot. Van Vugt: "Daarom gebruiken we luchtwarmtepompen, driedubbel glas en een isolatiepakket van gerecycled glaswol. Hiermee voldoen we al aan de strengste eisen van het volgende bouwbesluit." Door deze manier van bouwen besparen de Sustainer Homes tot wel 90% CO₂ ten opzichte van traditionele bouw. "De laatste 10% winst zit vooral in de productie van zonnepanelen. En je kunt bijvoorbeeld nog met elektrische vrachtwagens van en naar de bouwplaats rijden, of een papierloos kantoor houden", zegt Van Vugt.

Transitie

Door de strenge duurzaamheidseisen die Sustainer Homes zichzelf oplegt, loopt de bouwer ver vooruit op de wettelijke eisen. Van Vugt: "Wij geloven hier echt in en regelgeving kan helpen bij de verduurzaming. Er wordt veel geklaagd over de regeltjes, maar het is nu wel een gelijkwaardig speelveld. Je moet er een keer aan geloven, dan kun je beter voorop lopen in de transitie."

Ga naar de website van Sustainer Homes

Rabo GroenHuis

Rabobank Utrecht en Omstreken ontwikkelde samen met Sustainer Homes het Rabo GroenHuis: een voorbeeldwoning die te bezoeken is op het Jaarbeursplein in Utrecht.

Contact

Rabobank