Starten met regelingen en subsidies

Als je een bedrijf start, kan je waarschijnlijk wel wat financiële ondersteuning gebruiken. Een lease en een lening bij de bank zijn natuurlijk opties, maar sta daarom ook zeker even stil bij deze 6 regelingen en subsidies. 

1. Laat de overheid borg staan

Wil je een lening afsluiten maar heb je niet genoeg onderpand? Doe dan een beroep op het borgstellingskrediet (voluit: Borgstelling MKB Kredieten). Dan staat de overheid borg voor (een deel van) je lening. Zo kun jij meer geld lenen. Je vraagt dit aan bij je bank.

Lees meer

2. Overweeg een micro- of MKB-krediet

Microkrediet is een zakelijke lening tot € 50.000. Het MKB-krediet is een lening van € 50.000 tot € 250.000. Als startende ondernemer kom je hiervoor in aanmerking als je een goed (ondernemings)plan hebt en zakendoet in Nederland.
De aanvraag doe je bij Qredits, een onafhankelijke kredietverstrekker waarvan ook de Rabobank deel uitmaakt.

Lees meer

“Regel je als startende ondernemer een financiering via Qredits, dan kan je begeleiding van een ondernemerscoach krijgen. Het kan dan zijn dat je mij treft, naast mijn werk bij de Rabobank ben ik op vrijwillige basis coach bij Qredits. Als coach houd ik jou een spiegel voor zodat je op een andere manier gaat nadenken over je onderneming. Alles om jou sterk van start te laten gaan.”

3. Vind een Seed-investeerder

Al aan Seed-fondsen gedacht? Private partijen en de overheid investeren hierbij samen in kansrijke creatieve en technostarters. De focus ligt onder meer op medische technologie (health-care), life-sciences, duurzaamheid, transportsector en ICT. Maar voor bijna elke sector is er een fonds.

Bekijk het overzicht op rvo.nl

4. Gebruik fiscale aftrekposten

Als ondernemer mag je een vast bedrag aftrekken van je winst (zelfstandigenaftrek). Als je net start, heb je ook recht op startersaftrek. Van het bedrag dat overblijft, mag je nog de MKB-winstvrijstelling aftrekken. Zo verlaag je je belastbaar inkomen en betaal je minder inkomstenbelasting.

5. Benut overheidssubsidies

Gemeenten, provincies en het Rijk helpen startende ondernemers op weg met subsidies, vaak voor specifieke sectoren. De Rijksdienst voor Ondernemers (RvO) voert ze uit. Als je er voor in aanmerking komt, hoef je ze meestal niet terug te betalen.

Bekijk het overzicht op rvo.nl

Is jouw idee technologisch vernieuwend of draagt het bij aan een duurzame samenleving? Check dan de Startup Box van de KvK. Hoe innovatiever of duurzamer je bedrijf, hoe meer mogelijkheden er zijn.

En vergeet Europa niet. Het Erasmus Young Entrepreneurs (EYE) bijvoorbeeld is aantrekkelijk voor startende ondernemers die willen leren van ervaren collega's in het buitenland.

Bekijk het overzicht op europa-nu.nl

6. Schakel je uitkeringsinstantie in

Start je vanuit een uitkering? Dan kun je soms met behoud hiervan de eerste stap zetten. Als je een bijstandsuitkering hebt, kun je terecht bij de gemeente. Bijvoorbeeld voor het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) of een starterskrediet.

Wil je voor jezelf beginnen en heb je een arbeidsongeschiktheids- of WW-uitkering? Informeer dan bij je UWV-contactpersoon naar de mogelijkheden.

Contact

Rabobank