10 manieren om jouw bedrijf te innoveren

9 x innoveren in een ander jasje

Zeg je innoveren, dan denken veel mensen meteen aan baanbrekende technologie. Een ver-van-mijn-bed-show. Deze 9 voorbeelden van innovatie laten je zien hoe het anders kan. Met welke vorm ga jij aan de slag?

1. Productinnovatie

Productinnovatie wil zeggen dat je plannen maakt voor de lancering van een nieuw product of een bestaand product verbetert. Een bekend voorbeeld hiervan is de Senseo. Decennialang stonden bij mensen thuis voornamelijk filtermachines op het aanrecht.

Toen kwam daar begin deze eeuw de Senseo die de markt van koffiemachines helemaal op z'n kop zette. In de eerste vier jaar werden er wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht.

2. Procesinnovatie

Wat je met je een product kunt doen, kan ook met je bedrijfsproces. Zo kun je bijvoorbeeld een andere machine aanschaffen die de productietijd in één klap halveert. Of denk bijvoorbeeld aan een nieuwe grondstof die het product een stuk goedkoper maakt.

Gereedschapskist

3. Duurzame innovatie

Een vernieuwing die in deze lijst niet mag ontbreken is duurzame innovatie. Hierbij gaat het om aanpassingen van processen en producten waarmee de impact op het milieu afneemt.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonnepanelen, waardoor je een deel van de stroom zelf kunt opwekken. Of de inzet van andere grondstoffen zodat er minder bomen gekapt hoeven worden.

4. Marktinnovatie

Innovatie draait niet alleen maar om technologie. Het ontdekken en veroveren van een nieuwe markt is ook een vorm van innoveren. Je kunt bijvoorbeeld plannen maken voor een nieuwe doelgroep in eigen land of voor een afzetgebied over de grens.

Twee personen bij een whiteboard

5. Organisatie-innovatie

Agile werken en grote afdelingen opsplitsen in kleine, meer wendbare teams. Ook dat is vernieuwing. En dit geldt zeker niet alleen voor grote bedrijven, want ook als mkb-ondernemer kun je je organisatie innoveren. Bijvoorbeeld door te werken in sprints: korte periodes waaraan gefocust gewerkt wordt om een (deel van een) project op te leveren.

6. Sociale innovatie

Deze vorm van vernieuwing gaat net iets verder dan organisatie-innovatie. Sociale innovatie betekent vooral slimmer samenwerken. Met als doel meer betrokken medewerkers die bevlogen hun werk doen en zich flexibel opstellen naar klanten.

Voorbeelden van sociale innovatie zijn:

Zelfsturend werken Opereren in multidisciplinaire projectteams Co-creatie: samen met andere partijen werken aan een nieuw product of businessmodel.

Sociale innovatie kan ook betekenen dat je meer mensen aan het werk helpt. Dit doen ze bijvoorbeeld bij het bedrijf Binthout. Lees het interview met de oprichters van Binthout waarin ze vertellen hoe ze succesvol groeien dankzij sociale innovatie.

Illustratie laptop

7. Strategische innovatie

Strategische innovatie is alsof je even boven je bedrijf gaat zweven en vanuit de lucht één voor één de processen analyseert en verbetert.

Wanneer het goed gaat met je bedrijf, de processen soepel lopen en je winst toeneemt, is het best verleidelijk om rustig achterover te gaan leunen. Toch is het wel slim om die standaardprocessen zo af en toe eens tegen het licht te houden. Plan dus regelmatig een moment in om jezelf een aantal belangrijke vragen te stellen:

Waarom doen we wat we doen? Bereiken we nog steeds de juiste doelgroep? Kunnen dingen misschien effectiever? Zijn dit de partners die ons verder brengen?

8. Incrementele innovatie

Incrementele innovatie is een vernieuwing met maar een beperkte impact. Vaak gaat het hierbij om verbeteringen aan bestaande productieprocessen. Maar vergis je niet, 9 van de 10 keer zal jouw innovatie binnen deze definitie vallen.

9. Disruptieve innovatie

Het tegenovergestelde van de incrementele innovatie is de disruptieve innovatie. Het woord zegt het al: dit is een verandering die bestaande markten ontwricht. Denk hierbij aan een compleet nieuw productieproces en een type dienstverlening dat de markt nog niet eerder heeft gezien.

Heel af en toe komt er een vernieuwing langs met waanzinnig veel impact op mens en maatschappij. De iPhone, Uber en de e-reader zijn bekende voorbeelden van disruptieve innovatie.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer