Een webwinkel beginnen: 10 tips

Bij het beginnen van een webwinkel komt veel kijken. Een ondernemingsplan, inschrijven bij de KvK, startkapitaal, online marketing, administratie. Genoeg te doen dus! Met deze tips ga je sterk van start.

Tip 1: zorg voor een goed plan

Start met het opstellen van een bedrijfsplan. Hiermee daag je jezelf uit te bedenken hoe je je onderscheidt van jouw concurrenten en ontdek je waar jouw idee nog verfijning nodig heeft. Zo’n plan hoeft trouwens geen twintig kantjes lang te zijn, het gaat erom dat het je houvast geeft tijdens en na het opstarten van jouw webshop.

Bekijk onze gratis voorbeelden van ondernemingsplannen

Tip 2: regel je KvK-nummer, btw-nummer en bedrijfsrekening

Snel beginnen? Regel vandaag nog jouw KvK- en btw-nummer. Je hebt deze nodig wanneer je aankopen wilt doen voor jouw bedrijf. Bovendien ben je verplicht ze op jouw website te vermelden.

Met een KvK-nummer kun je een zakelijke rekening openen, zodat je jouw zakelijke en privé geldzaken kunt scheiden. De KvK meldt bovendien jouw bedrijf aan bij de Belastingdienst, waarna je jouw btw-nummer ontvangt.

Tip 3: verplaats je in jouw klant

Probeer altijd vanuit het perspectief van jouw klant te denken. Waarom bezoekt hij jouw webshop? Kan hij wat hij zoekt meteen vinden? Vindt hij jouw socialmediaberichten aantrekkelijk? Stel jezelf daarom voortdurend de vraag: ‘wordt mijn klant hier beter van?’ en test ideeën in jouw omgeving.

Tip 4: zorg dat jouw klanten eenvoudig kunnen betalen

Als jouw klant besluit een bestelling bij je te plaatsen, dan wil hij natuurlijk de aankoop zo snel en eenvoudig mogelijk afronden. Als webshopeigenaar kies je hoe jouw klanten betalen, bijvoorbeeld met iDEAL, PayPal of onder rembours. Wij bieden je hiervoor diverse oplossingen, waaronder een online kassasysteem, en adviseren je graag bij jouw keuze.

Bekijk onze betaaloplossingen

Tip 5: zorg voor een goede verzend- en retourregeling

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een webwinkel: de verzend- en retourregeling. Een gratis regeling is natuurlijk ideaal voor jouw klant, maar ook erg kostbaar voor je. Een optie als ‘gratis verzending vanaf’ is een goed alternatief. En als je kiest voor een regeling waarbij jouw klant de retourverzendkosten betaalt, maak het hem dan gemakkelijk en lever alvast het adresetiket aan. Wat je ook kiest, wees er duidelijk over op jouw website. Zo weet de klant waar hij aan toe is.

Tip 6: zorg voor heldere algemene voorwaarden

Heldere algemene voorwaarden zijn onmisbaar voor een webshop. Bij Thuiswinkel.org kun je terecht voor standaard algemene voorwaarden voor webwinkels. Kies je ervoor om eigen algemene voorwaarden te schrijven, laat ze dan altijd checken door een jurist, zo voorkom je onnodig gedoe.

Tip 7: maak jouw webwinkel goed vindbaar

Ga aan de slag met SEO (Search Engine Optimalisation) en SEA (Search Engine Advertising), bedenk een goede socialmediastrategie en overweeg een e-mailcampagne. Wees relevant voor jouw klant en voorkom dat je alleen zender bent, ga in gesprek.

Het effect van acties kun je meten met Google Analytics, zo ontdek je wat voor jouw klanten werkt en aan de hand daarvan de volgende stappen bepalen.

Lees meer tips op Ikgastarten.nl

Tip 8: ken jouw financiële plaatje

Als je weet hoe jouw privé financiën ervoor staan, dan weet je of je startkapitaal moet lenen of dat je de start van jouw webwinkel met eigen geld kunt financieren. Ook geeft het jou inzicht in wanneer en hoeveel je in jouw webshop kunt investeren.

Wilt je een financiering aanvragen, dan is het belangrijk om een goed ondernemingsplan met een sterk financieel plan te maken. Potentiële investeerders beslissen aan de hand van dit plan of ze in jouw bedrijf willen investeren.

Tips voor een financieel plan op Ikgastarten.nl

Tip 9: leg samenwerking vast

Start je de webwinkel met een partner? Dan is het altijd verstandig om jouw afspraken vast te leggen bij de notaris. Zo voorkom je vervelende situaties.

Tip 10: zet snel een goede administratie op

Het is niet het leukste klusje, maar een goede administratie is goud waard. Doe het dus meteen goed. Boekhoudsoftware kan je hierbij helpen. Die kun je bovendien vaak koppelen aan jouw bedrijfsrekening, ook bij Rabo Internetbankieren Pro is dat het geval.

Bekijk Rabo Internetbankieren Pro

Sparren over de mogelijkheden?

Wil je met ons sparren over jouw mogelijkheden als startende ondernemer? Wij denken graag met je mee. Met meer dan vijfhonderd vestigingen door het land is er altijd een adviseur in de buurt.

Contact

Rabobank