“Een zakelijke bucketlist werkt echt”

De winnaar van de Business Bucketlist

“Een winkel met wel twintig verschillende soorten chocolade-ijs. Dat is onze droom”. Deze en andere wensen heeft Gert van Soest, eigenaar van Chocolaterie Pierre, op zijn zakelijke bucketlist staan. Tijdens de Business Bucketlist-actie van de Rabobank deelde hij zijn wensen, net als veel andere ondernemers. Hij won een ballonvaart voor de hele familie. Vijf jaar geleden kwam zijn zoon Jeffrey in de zaak. Samen met hem maakte Gert van Soest van Chocolaterie Pierre toen een plan voor de lange termijn. Ze keken maar liefst twintig jaar vooruit, tot het moment dat Van Soest zijn bedrijf overdraagt aan zijn zoon. Alles wat zij voor die tijd willen bereiken staat erin.

Afvinken

“Toen ik als 38-jarige het bedrijf van mijn vader overnam had ik natuurlijk meer ervaring dan Jeffrey (21) nu en toch had ik graag zo’n gezamenlijk geschreven plan gehad”. Het plan helpt hen om gefocust te blijven. “Stap-voor-stap werken we de lijst af, het volgende punt kunnen we alweer bijna afvinken”. Dat volgende punt is de eerste wens van Van Soest’s winnende Business Bucketlist: Een grotere chocolaterie met een open atelier waar ze twintig smaken chocolade-ijs verkopen, een ontmoetingspunt in het centrum van Haarlem. Op 1 juli 2016 opent deze zijn deuren.

Aanrader

“Ik raad andere ondernemers absoluut aan om ook zo’n stappenplan te maken. Een zakelijke bucketlist werkt echt. Het helpt ons focussen op wat we echt willen. Een ander voordeel is dat de chocolaterie straks waarschijnlijk goed verkoopbaar is, mocht er iets tussen de overnameplannen komen, omdat we blijven vernieuwen. En dat is een prettig idee.”

“Ons stappenplan is vooral onze eigen wijsheid, maar het werkt!”

“Het stappenplan hebben we samen opgesteld, op basis van onze eigen wijsheid en wat we zelf graag zouden willen doen.” Later betrok Van Soest ook financieel deskundigen, waaronder zijn Rabobankadviseur. “Achteraf had ik mijn Rabobankadviseur wel eerder willen betrekken bij het plan, hij denkt graag met ons mee en geeft verstandige adviezen.” Op de website van de Rabobank is ook een stappenplan voor bedrijfsoverdracht e vinden, waar veel ondernemers gebruik van maken.

Ballonvaart

Na de opening van het nieuwe filiaal in Haarlem gaat het gezin Van Soest met aanhang genieten van de gewonnen ballonvaart. “Helaas kan er vanwege Schiphol niet boven Haarlem of Hillegom gevlogen worden. Waarschijnlijk wordt het nu Zuid-Limburg. Daar kom ik graag om inspiratie op te doen en heb ik dus ook een bijzondere band mee” vertelt Van Soest. Hij kijkt uit naar de tocht: “Chocolaterie Pierre is een familiebedrijf, dus gaan we met de familie in de ballon, samen genieten van het uitzicht.”

Business Bucketlist-actie

In het voorjaar van 2016 kon u via Rabobank.nl uw Business Bucketlist delen en maakte u kans op een ballonvaart over uw bedrijf en een miniMaster naar keuze. Uiteindelijk is Gert van Soest van Chocolaterie Pierre in Hillegom als winnaar uit de bus gekomen.

De winnende Business Bucketlist

  1. Een grotere chocolaterie met een open atelier waar we 20 smaken chocolade-ijs verkopen: een ontmoetingspunt in het centrum van Haarlem.
  2. Ons atelier in Hillegom uitbreiden met een nieuw machinepark om met minder energie meer ijs te kunnen maken.
  3. Schuldvrij zijn én de vof omzetten in een bv voordat onze zoon het bedrijf overneemt .

Uit het juryrapport: “ Deze drie wensen laten duidelijk zien wat de ambities van Gert en Karin van Soest zijn. Groei, meer duurzaamheid en een schuldenvrije overdracht aan hun zoon. Tegelijkertijd zijn hun wensen realistisch en zullen ze ook in de toekomst zorgen voor groei.”

Contact

Rabobank