Hoe werkt ... informal investing?

Direct investeren in een kansrijk bedrijf én vanuit praktijkervaring meesturen met de ondernemer: dat is de charme van informal investing.

Rechtstreeks investeren in veelbelovende bedrijven of startups, en je kennis en ervaring delen met de ondernemer: dát maakt informal investing voor vermogende particulieren zo interessant. Praktisch probleem: veel informal investors vinden het lastig om de juiste start-ups te vinden. En andersom. Martin Landkroon, manager Private Banking van de Rabobank in de regio Enschede, is  geregeld betrokken bij bijeenkomsten waarin vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Hij ziet twee belangrijke beweegredenen bij informal investors om te investeren: "Ten eerste omdat ze meer willen dan alleen beleggen of sparen; ze zoeken hun rendement niet alleen in sparen en beleggen. Ten tweede om hun ervaring te delen: vaak gaat het om ex-ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht. Als informal investor kunnen zij hun ruime ervaring delen, ónder zich aan een bedrijf op te dringen."

Risico

Soms groeien kleine start-ups dankzij informal investors uit tot gerenommeerde bedrijven, denk aan Adyen, Peerby en WeTransfer. Maar lang niet altijd betalen de kapitaalinjecties van informals zich uit. Het risico om je complete investering kwijt te raken is niet denkbeeldig: veel start-ups redden het niet. Dus waarom zou je dat risico nemen? "Informal investing kan wel degelijk een goed rendement opleveren, daarom is het voor mij een zinnige aanvulling op mijn beleggingen", zegt Juul IJzermans. Hij verkocht een paar jaar geleden een deel van zijn belang in Doedijns, een fabrikant van onder meer hydrauliekcomponenten. Sindsdien investeert hij in start-ups voor bedragen tussen een ton en een half miljoen.

Op dit moment heeft IJzermans zes investeringen lopen, stuk voor stuk start-ups in de techsector. Dat is geen toeval: "Ik ben zelf techneut, en vind het essentieel dat ik affiniteit heb met de onderneming waarin ik investeer. Zo heb ik geld gestoken in Ventinova, een spin-off vanuit de TU Eindhoven die medische innovaties produceert, zoals een slim apparaat voor noodbeademing." IJzermans neemt hooguit een minderheidsbelang, en kijkt daarbij goed naar zijn mede-investeerders: "Je trekt toch samen op. Samen denk je mee over de strategie en de termijn van een eventuele exit." Het risico om je complete investering kwijt te raken is niet denkbeeldig: veel start-ups redden het niet.

Vuistregels

IJzermans is een typische informal investor. Hij vindt investeren in start-ups vooral leuk en boeiend: "Je hebt direct contact met de ondernemer, denkt mee over de strategie. Daarom is het ook zo belangrijk dat er over en weer een goede klik is." Zitten de ondernemers waarin hij investeert, eigenlijk wel te wachten op zijn bemoeienis? IJzermans: "Absoluut, daar staan ze zeker voor open. Ze willen wat doen met mijn ervaring. Dat is voor mij ook wel een voorwaarde, anders stap ik niet in." Er geldt een aantal vuistregels voor informal investors. Investeer bij voorkeur in een sector waar je affiniteit mee hebt. En: naast de noodzakelijke klik (het 'goede gevoel') met het team moet je als informal investor ook objectief naar de samenstelling van dat team kijken. Is het team voldoende divers, gemotiveerd en ervaren? Ook van belang is de ervaring dat hoe eerder je bij een start-up instapt, hoe risicovoller die investering kan uitpakken; maar tegelijk is je rendement hoger bij succes, zegt Landkroon. "Stap je in een later stadium in, dan is het risico kleiner, maar het rendement ook potentieel lager." Kortom, ook bij informal investing gaan risico en rendement hand in hand.

Een aandeel in elkaar

De Rabobank stelt zich in toenemende mate op als financieel regisseur. Die rol wordt mooi zichtbaar bij Money Meets Ideas, het informal investing-platform van de Rabobank. Via regionale bijeenkomsten maken vermogende privatebankingklanten die willen en kunnen investeren, kennis met ondernemers die risicodragend kapitaal en expertise zoeken. Vorig jaar werden 20 bijeenkomsten georganiseerd, waaronder een training voor informals. Daardoor werden al 13 deals gesloten, met een gemiddelde investeringsomvang van € 200.000. Een aantal andere trajecten verkeert in een vergevorderd stadium. De Rabobank heeft nadrukkelijk geen rol in of belang bij de matches die mogelijk ontstaan. Wel wordt vooraf bekeken welke informals kunnen deelnemen.

Contact

Rabobank