Familiebedrijf Kuijpers

Dé succesformule van familiebedrijven: informeel management

Voor het eerst is er wetenschappelijk antwoord op de vraag waarom familiebedrijven beter presteren dan vergelijkbare bedrijven waar geen familie aan het roer staat. Dat blijkt uit het onderzoek "Ongekend vermogen" uitgevoerd door Erasmus Centre for Family Business in gezamenlijke publicatie met BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank.

Familiebedrijven hebben een ongekend concurrentiemiddel in handen

Familiebedrijven scoren beter op innovatie, productiviteit en financiële prestaties en hebben dat met name te danken aan informele managementtechnieken. Dat blijkt uit het rapport 'Ongekend vermogen'.

Maar wat is nou precies informeel management? Bij informeel management gaat het over niet-vastgelegde gewoonten en regels. Zaken als ervaring, intuïtie en zingeving spelen daarin een grote rol. Dat klinkt misschien vaag of moeilijk te duiden, maar juist dit waardengedreven management zorgt voor betere financiële prestaties blijkt uit het onderzoek. Minder formeel betekent dus zeker niet minder professioneel.

Meer weten over de effectieve mix van formeel en informeel management die familiebedrijven zo succesvol maakt?

Grafiek

Familiebedrijven: de cijfers spreken voor zich

Uit het rapport blijkt dat het informele management van familiebedrijven zorgt voor hogere omzet, productievere werknemers en meer innovatie. Maar ook op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en aandeelhoudersrelaties hebben familiebedrijven een streepje voor. Dit geldt ongeacht de omvang van het familiebedrijf of het type directeur. Of dat nou de oprichter is, een volgende generatie of een externe directeur.

Met goed informeel management hebben familiebedrijven dus een heel sterk concurrentiemiddel in handen.

Sharon Klaver

Het inspirerende verhaal van 4 generaties Paardekooper

Sterk sturend op informeel management groeide het Rotterdamse verpakkingsbedrijf hard. Ruim een eeuw na de oprichting telt de Koninklijke Paardekooper Group circa 1.000 medewerkers en 68.000 klanten, met een jaaromzet van zo’n 420 miljoen euro. Nieuwsgierig hoe de familie Paardekooper invulling geeft aan informeel management?

Lees het volledige rapport

7 tips voor informeel sturen

Investeren in goed informeel management kan dus veel rendement opleveren. Maar het opbouwen van informeel management kost tijd en gaat niet zonder moeite. De kunst is om consequent te blijven. Geef je medewerkers bijvoorbeeld veel verantwoordelijkheid en stimuleer persoonlijk initiatief. Werk ook aan goede relaties met je leveranciers, klanten en aandeelhouders.
Gemiddeld bereiken familiebedrijven 70 procent van de maximale score op informeel management. Dus voor bijna elk familiebedrijf liggen er nog kansen voor verbetering. Het rapport biedt informatie, tips en inspiratie om hiermee aan de slag te gaan.

Ook interessant voor jou

Nieuwsgierig naar onderzoeken uit voorgaande jaren? Hieronder vind je de publicaties op een rij

phone

Hulp nodig?