Een robot op het land: Een slim hulpmiddel voor de agrariër & een duurzamere akkerbouw

Een robot die op het land werk overneemt van een boer en zijn trekker. Is dat een goed idee? Ja, vinden de vier oprichters van AgXeed. Ze lieten hun plannen zien aan Mireille Schreurs, Business Development Manager van Rabobank in Limburg. Mireille was snel overtuigd van de potentie en ging met haar team op zoek naar financiering en mogelijke investeerders. Sindsdien groeit AgXeed als kool.

Beter voor landbouw, natuur en klimaat

Het bedrijf van Lars Schmitz, Sander Pop, Joris Hiddema en Rienk Landstra ontwikkelt niet alleen de AgBot, maar een heel platform voor het beheren van de processen op de boerderij. CEO Joris Hiddema: ‘De maatschappij stelt hoge eisen aan de landbouw. We moeten stap voor stap naar een andere manier van leven. Als techbedrijf werken we daarom aan landbouw 4.0, ondersteund door zowel software als hardware’.

Het meest opvallende stuk hardware van AgXeed is de AgBot: een autonoom landbouwvoertuig dat 24 uur per dag inzetbaar is. De AgBot kan lang en autonoom werken, houdt gedetailleerd bij wat hij doet, en is bovendien veel lichter dan traditionele trekkers. Daardoor treedt minder verdichting van de grond op, wat beter is voor de landbouw, de natuur en het klimaat.

Veel vertrouwen

‘Mireille Schreurs geloofde in ons en heeft al het mogelijke ondernomen om deuren voor ons te openen’, vertelt Hiddema. ‘Zo hielp ze ons aan investeerders en klanten via het agrarische netwerk van Rabobank’. Peter Vaesen, accountmanager Rabobank: ‘Een scale-up zoals AgXeed financieren is zeer uitdagend. Rabobank heeft voor dit soort bedrijven daarom een speciaal Start- en Scale-Up team. Zij kijken op een andere manier naar nieuwe, innovatieve bedrijven, en konden zo uiteindelijk werkkapitaal verstrekken. Het vertrouwen in AgXeed en hun producten zijn hierin leidend geweest’.

Minder chemicaliën, meer data

Hiddema: ‘Akkerbouw kan monotoon en tijdsintensief werk zijn. Agrariërs die willen innoveren kunnen de tijd die ze besparen met de AgBot benutten voor andere zaken. Ook ontstaan nieuwe verdienmodellen: agrariërs kunnen dankzij de AgBot met minder chemicaliën en meer data hun opbrengst verhogen’.

Het complete arbeidsproces monitoren

Maar AgXeed gaat verder dan de robot. Hiddema: ‘Met onze software kun je het hele arbeidsproces op de boerderij monitoren. Van het plannen van de werkzaamheden tot het oogsten. Boeren kunnen zo hun inkoop beter organiseren, per perceel een planning maken en veel taken vooraf inplannen. Alle gegevens worden opgeslagen in de cloud, waarmee je als boer de traceability van voedsel vergroot’.

Innoveren en verduurzamen

AgXeed groeit nu snel. ‘Een interessante volgende stap voor ons is operational lease. Dan kunnen we naar 24 uur per dag optimale inzetbaarheid. Onze landbouw kan er dan heel anders uit gaan zien'. Vaesen: ‘De visie van AgXeed sluit aan bij die van ons. Als Rabobank willen we samen met agrarische ondernemers blijven verduurzamen en innoveren. Daarbij kijken we steeds hoe we ondernemers kunnen helpen met financiën, kennis en ons netwerk’.

Wij bieden financieringsoplossingen op maat. Denk aan krediet voor extra werkkapitaal, een grootzakelijke lening voor een bedrijfsovername of andere grote investeringen. Benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen met service en financiering op maat?

phone

Hulp nodig?