drie mannen lopen over straat

Een zonnige toekomst: Zonne-energie voor iedereen & het versnellen van de energietransitie

Dat je met zonnepanelen op de lange termijn geld kunt besparen én bijdragen aan een beter milieu, is inmiddels geen geheim meer. Maar de drempel is hoog, want zonnepanelen zijn niet goedkoop. Soly, opgericht door broers Patrick en Milan, heeft als missie om zonne-energie voor iedereen beschikbaar te maken. Dat doen ze door naast verkopen, ook installaties te verhuren. Met financieel advies en een financieringsoplossing op maat, helpt Rabobank om de weg vrij te maken voor groei. Zo is Soly met meer dan 30.000 geleverde zonne-energie installaties, inmiddels een van de marktleiders in Nederland.

Duurzame ambitie

Het begon allemaal toen de broers dertien en zestien jaar waren. Milan van der Meulen, mede-oprichter Soly vertelt: “Na het zien van Al Gore’s documentaire raakten we geïnspireerd door het thema klimaatverandering. Bijdragen aan een betere wereld, dat werd onze ambitie.”

Een paar jaar later werd in Groningen hun bedrijf geboren. Toen onder de naam Enie.nl, nu heet het Soly. Inmiddels voorziet het bedrijf al tien jaar consumenten en bedrijven van duurzame installaties zoals zonnepanelen, laadpalen en batterijen. Door installaties naast verkopen ook te verhuren, neemt Soly de financiële drempel weg.

Missie uitbreiden

Nederland werd snel te klein voor de ambities van Soly. De afgelopen jaren werd uitgebreid naar Zuid-Afrika, België, Duitsland en Engeland. Soly ontwikkelde zich van start-up naar scale-up, waardoor de behoefte ontstond naar een financiële partner die hun internationale groei ambities kon ondersteunen.

Johannes Offringa, accountmanager bij Rabobank, was direct geïnspireerd door het verhaal van de broers. “Hun missie sluit naadloos aan bij de ambitie van Rabobank om samen te werken aan een betere wereld. Maar de scale-up fase zit vol uitdagingen en risico’s, daarom heeft Rabobank eigen Start- en Scale-Up specialisten. Harjan van de Linde van het Start- en Scale-Up team is vanaf het begin betrokken geweest bij de gesprekken met Soly.”

De weg vrij maken

Met Rabobank Energy Asset Loan (REAL) wordt er een lening voor een totaalbedrag verstrekt, waar je telkens een deel van kunt opnemen wanneer je het nodig hebt. Bijvoorbeeld als er een installatie is opgeleverd en besteld. Zo hoeft er niet telkens een nieuwe financiering te worden geregeld.”

Daarnaast helpt Rabobank Soly ook met alle vragen omtrent internationaal zakendoen. Per land heeft Rabobank experts die precies kunnen uitleggen hoe de betreffende markt in elkaar steekt en waar rekening mee gehouden moet worden op zakelijk vlak.

Energietransitie versnellen

What’s next voor de broers? Het B-corp certificaat, een duurzaamheidskeurmerk dat pas na zeer strenge selectie wordt uitgegeven, is al binnen. Uitbreiding naar Italië staat gepland voor 2024. Plannen om volledig CO2 neutraal te worden, zijn er ook al.

Daarnaast start Soly binnenkort met het aanbieden van dynamische energiecontracten. Van der Meulen legt uit: “Elk uur heeft een eigen tarief. Soms is energie goedkoper, bijvoorbeeld als er veel zon- en windenergie is opgewekt. Energiemanagement systeem Soly Brain® zorgt ervoor dat apparaten worden aangezet op het meest efficiënte moment Samen met Rabobank willen we op deze manier de komende jaren de energietransitie versnellen.”

Benieuwd of REAL past bij je bedrijf of hulp nodig bij internationaal zakendoen? We helpen je graag verder.

phone

Hulp nodig?