Begin van het tijdperk Trump

Wat kunt u als ondernemer verwachten van de nieuwe Amerikaanse president?

Er is de afgelopen maanden veel gespeculeerd over de koers die de Verenigde Staten zullen varen onder Donald J. Trump, de 45ste president van het land. ‘Make America great again’ was zijn motto tijdens de verkiezingscampagne. Met ambitieuze economische plannen wil hij die belofte waarmaken. Wat houden die plannen in? Welk effect kunnen ze hebben op Nederlandse ondernemers actief in de VS? 

In de onderstaande video bespreekt Philip Marey, Senior VS-strateeg bij de Rabobank, Trumps economische stimuleringsmaatregelen en handelsbeleid.

Economische effecten

Trump kan steunen op een Republikeinse meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Dat geeft hem veel meer politieke speelruimte dan zijn voorganger Obama.

De nieuwe president heeft een omvangrijk stimuleringspakket en een koerswijziging op het gebied van energiepolitiek aangekondigd. Het meest in het oog springen zijn plannen om de Amerikaanse handelspolitiek te hervormen. In de onderstaande infographic vindt u de verwachte impact van Trumps beleidsvoornemens.

Begin van het tijdperk-Trump: impact op de economie.

Lees een uitgebreide analyse op rabobank.com

Trumponomics: kansen en bedreigingen voor Nederlandse bedrijven

Of Donald Trump het voor elkaar krijgt om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico, is nog de vraag. Het optrekken van spreekwoordelijke muren voor de internationale handel zal hij eenvoudiger kunnen realiseren. Op de lange termijn is dat slecht nieuws voor de Nederlandse economie, die gebaat is bij vrije wereldhandel.

Ondanks de sterk protectionistische houding van de nieuwe president ten opzichte van China en Mexico kent Trumps politieke agenda weinig maatregelen tegen de Europese Unie (EU). Voor exporteurs uit de EU is de Amerikaanse markt vooralsnog behoorlijk toegankelijk. De VS zijn na Duitsland de grootste afnemer van Nederlandse goederen en diensten. Van de totale Nederlandse export gaat 9 procent rechtstreeks naar de VS, goed voor 2,6 procent van ons bruto binnenlands product (bbp).

Bij Amerikaanse handelsbelemmeringen voor China, Mexico en later andere landen kunnen Nederlandse producenten worden geraakt. Bijvoorbeeld wanneer zij goederen of diensten leveren aan Chinese of Mexicaanse bedrijven die naar de VS exporteren. Hetzelfde geldt voor bedrijven die zelf in Mexico en China produceren en vervolgens exporteren naar de VS. Een voorbeeld hiervan zijn (Nederlandse leveranciers van) Duitse autofabrikanten die voertuigen produceren in Mexico.

Investeringen

Voor sommige Nederlandse sectoren bieden de beleidsplannen van Trump wellicht op de korte termijn extra kansen. Dit zijn vooral bedrijven in de maakindustrie en de aardolieverwerking. Trump wil de Amerikaanse economie versterken door te investeren in defensie, energie en infrastructuur. Van deze drie focusgebieden is defensie de grootste afnemer van Nederlandse goederen en diensten.

Lees het complete artikel op rabobank.com

Hulp bij ondernemen in de VS

Heeft u plannen om uit te breiden op de Amerikaanse markt of wilt u gewoon eens sparren over de mogelijkheden? Onze adviseurs kennen de situatie ter plekke en hebben lokale contacten. Zij helpen u graag.

Contact

Rabobank