Nederlanders en Amerikanen

Zakendoen met culturele verschillen

Westerse culturen

De Amerikaanse en de Nederlandse cultuur worden allebei 'westers' genoemd. Dat zou betekenen dat wij vergelijkbare normen en waarden hebben. Echter, als je het nieuws of een typisch Amerikaanse film kijkt, weet je dat onze culturen toch echt anders zijn. Wij zetten een aantal verschillen en do’s en don’ts op een rij.

Persoonlijke status

Sommige volken wijzen status toe op basis van prestaties, andere doen dit op grond van leeftijd, geslacht of bijvoorbeeld opleiding. Amerikanen leren van jongs af aan dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun succes, door het tonen van inzet, creativiteit en intelligentie. Voorbeelden van mensen die met niets begonnen en het helemaal maakten worden als inspiratie gebruikt. Alles is mogelijk.

Emoties uitdrukken of onderdrukken

Iedere cultuur heeft sterke normen over hoe emoties worden uitgedrukt. In de Verenigde Staten worden gevoelens minder openlijk getoond dan in Nederland. Amerikanen controleren bewust hun emoties, meer dan Nederlanders.

Tip: Beperk het aantal onderbrekingen in een zakelijke bijeenkomst

Onderzoeker John Graham nam grote culturele verschillen waar in het non-verbale gedrag bij zakelijke bijeenkomsten in Brazilië, de VS en Japan. Een van de zaken die hij heeft geobserveerd is het aantal interrupties per tien minuten. In Brazilië zijn dat er 28.6 in de VS 10.3 en in Japan 12.6. Het Braziliaanse patroon is typisch voor Latijnse culturen. Helaas kunnen Amerikanen onderbrekingen zien als onbeleefd. Zij zullen waarschijnlijk reageren door iets te zeggen als: "Laat me uitpraten”.

Hoe wij staan ten opzichte van onze omgeving

Mensen die vinden dat de wereld maakbaar is, zien meestal zichzelf als uitgangspunt voor het bepalen van de juiste actie. Zij proberen om zelf de controle over hun leven te hebben. Dit in tegenstelling tot culturen waarin mensen zaken nemen zoals ze zijn, omdat mensen onderworpen zijn aan hun natuur. Zij richten zich op hun omgeving en niet op henzelf.

Tip: Nadat een beslissing is genomen, is iemand verantwoordelijk voor het uitvoeren van acties

Wanneer een beslissing is genomen, wordt iemand verantwoordelijk en/of aansprakelijk om het uit te voeren. In de daarop volgende vergaderingen wordt vooruitgang nauwlettend in de gaten gehouden.

Zakendoen in en met de Verenigde Staten

Wilt u verder praten over vestigen in of uitbreiden naar de Verenigde Staten? Maak dan een afspraak met uw Rabobank.

Contact

Rabobank