De opkomst van Donald Trump

De uitgeholde Amerikaanse middenklasse en de Republikeinse revolte

De stormachtige opkomst van Donald Trump bij de Amerikaanse voorverkiezingen is de financiële markten niet ontgaan. De radicale presidentskandidaat lijkt hard op weg de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen, tot afschuw van de partijelite. Hoe valt de opkomst van deze politieke buitenstaander te verklaren? Is hij nog te stoppen door de Republikeinen? En is Trump een geloofwaardige kandidaat die het de Democraten moeilijk kan maken? Lees de nieuwste inzichten in 'De uitgeholde middenklasse en de Republikeinse revolte', een speciaal bericht over de Verenigde Staten door Rabobank Financial Markets Research.

Lees de special over de Amerikaanse voorverkiezingen

De race naar het Witte Huis

  • Tussen de gevestigde orde binnen de Republikeinse partij en de gewone Republikeinse kiezer gaapt een diepe kloof. De kiezer uit de middenklasse heeft het gevoel dat zijn positie steeds verder wordt uitgehold. Hij is zijn geloof in de Amerikaanse droom aan het verliezen.
  • Het establishment moet een precair evenwicht zien te bewaren. Het dient rekening te houden met de problemen en wensen van Republikeinse kiezers en belangengroepen. Tegelijkertijd heeft de partijtop belang bij een gematigde kandidaat, die een serieuze uitdager vormt voor de Democraten.
  • Om een goede kans te maken tegen Hillary Clinton, de waarschijnlijke winnaar van de Democratische voorverkiezingen, moeten de sleutelactoren binnen de Republikeinse partij zich verenigen achter één kandidaat.

Contact

Rabobank