Van Leeuwen: alles is groter in Texas

De Van Leeuwen Buizen Groep is een wereldwijd opererende specialist in stalen buizen en buistoepassingen. Vanuit een internationaal netwerk bedient het bedrijf klanten in de industrie en de energiesector. In de Verenigde Staten heeft Van Leeuwen een vestiging in Houston, olie- en gashoofdstad van de wereld. "In Texas leg je sneller contact als je houdt van een grote steak of het rijden in een enorme auto."

Meer dan enkel een distributiebedrijf

Van Leeuwen profileert zich met de slogan 'more than tubes'. Joris de Vries, general manager USA: "We zijn meer dan enkel een distributiebedrijf in buizen. We bezitten ook kennis en kunde op het gebied van logistieke processen, voorraadplanning, projectmanagement en de toepassing van onze producten en diensten in diverse markten en industrieën."

De Van Leeuwen Buizen Groep levert producten en diensten aan onder meer ondernemingen die actief zijn op het gebied van energieopwekking, zoals kolen- en gascentrales, duurzame energie en waterkracht. Het hoofdkantoor van de handelsonderneming staat in Zwijndrecht. Het bedrijf behaalde in 2015 een omzet van € 623 miljoen.

Olie- en gashoofdstad

Van Leeuwen opende zijn eerste buitenlandse vestiging in 1947 in het Belgische Vilvoorde. Vervolgens breidde het bedrijf zijn internationale netwerk uit met vestigingen in Noord-Amerika, Azië, Australië, het Midden-Oosten, China en Centraal-Europa. Recent zette de Van Leeuwen Buizen Groep voet aan de grond in Brazilië. "We zijn een multinational die gelooft dat het belangrijk is om dicht bij onze internationale klanten te zijn", verduidelijkt De Vries.

Ook de VS maakt deel uit van dat internationale netwerk. De Van Leeuwen Buizen Groep is er sinds 1975 actief. "De VS is de grootste markt als het gaat om de vraag naar stalen buizen en buizentoepassingen", verklaart De Vries. "Daarnaast zijn veel van onze internationale klanten en leveranciers in dit land gevestigd. Om ons marktaandeel in de VS te behouden en te vergroten, is het voor ons dus belangrijk om er ook aanwezig te zijn. Ons hoofdkantoor in de VS staat in Houston, dat wordt gezien als dé olie- en gashoofdstad van de wereld."

Langetermijnrelaties opbouwen

Het valt De Vries op dat de meeste Amerikaanse professionals elkaar persoonlijk kennen, ondanks de enorme omvang van de industrie in het land. "Een sterke relatie met klanten is in de VS doorslaggevend", weet de general manager. "Dit kun je als ondernemer vooral bereiken door te werken met lokale Amerikaanse medewerkers die langetermijnrelaties opbouwen met leveranciers en klanten."

Om succesvol te zijn in Texas is een lokaal team dat bekend is met de plaatselijke manier van zakendoen volgens De Vries onmisbaar. "Daarnaast is het onderhouden van persoonlijke relaties een must. Bijvoorbeeld via een gezamenlijke lunch of een partijtje golf."

De Van Leeuwen Groep wil in de VS nog verder uitbreiden en zijn marktaandeel vergroten. De Vries: "Dat doen we via een heldere strategie en door gebruik te maken van ons sterke, internationale netwerk. We willen bijvoorbeeld profiteren van het groeiende aantal schaliegasboringen en de toename in de distributie van gas die daarmee samenhangt."

Kennis van lokale wet- en regelgeving

De Rabobank in de VS is volgens De Vries een waardevolle partner bij de groeiplannen. "Het is bij het zakendoen in de VS essentieel om een relatiemanager te hebben die ook in het land is gevestigd. De Rabobank heeft die relatiemanagers. Wij kunnen daardoor contact opnemen met de Rabobank in dezelfde tijdszone. Daarnaast is het erg prettig dat de Rabobank verstand heeft van zakendoen in de VS en veel kennis heeft van lokale wet- en regelgeving. Daardoor komen we verder en kunnen we nog succesvoller zijn."

Profiteer van onze lokale kennis en contacten in de VS

Bent u net als de Van Leeuwen Buizen Groep actief op de Amerikaanse markt en heeft u uitbreidingsplannen? Profiteer dan van de lokale kennis en contacten van onze adviseurs in de VS.

Contact

Rabobank