Zuidberg: verder kijken dan 'quick wins'

Uitbreiden naar de Verenigde Staten was de droom van familiebedrijf Zuidberg Frontline Systems. Maar wat is daarvoor nodig en waar moet je als ondernemer op letten? De International Desk van de Rabobank in de VS bood uitkomst. Lokale experts hielpen het bedrijf bij het oprichten van een Amerikaanse dochteronderneming. In 2014 opende Zuidberg een vestiging in Cedar Falls, Iowa.

Systemen voor tractoren en zelfrijdende machines

De wortels van Zuidberg liggen in Ens, in de Noordoostpolder. Het bedrijf is gespecialiseerd in innovatieve fronthef- en tracksystemen voor tractoren en in transmissies en aandrijfoplossingen voor zelfrijdende machines. Zuidberg verkoopt producten in meer dan veertig landen, waaronder de VS. "Amerika is een markt met potentie voor onze producten en expertise", zegt CFO Gert Leusink. "We zoeken groei in de VS, maar gaan niet voor de quick wins. We investeren veel liever in continuïteit en succes op de lange termijn."

Dat laatste betekent volgens Leusink dat je als ondernemer de lokale procedures kent, goed op de hoogte blijft van veranderingen in de markt en investeert in lokale langetermijnrelaties. "Voor dit alles is local presence noodzakelijk." Vandaar dat Zuidberg een dochterbedrijf in de VS heeft opgericht: Zuidberg North America Inc.

Zorgvuldig marktonderzoek

De Rabobank in Emmeloord bracht Leusink in contact met de Rabo International Desk in de VS. "We kregen volop informatie over de lokale markt en de cultuur. Dat hielp bij ons marktonderzoek." Zorgvuldig marktonderzoek is essentieel, benadrukt de CFO. "Zeker als je zo’n overzeese stap overweegt. Waar zitten je klanten? In welke staat moet je je vestigen? Dat soort dingen moet je weten. Onze klanten zitten vooral in de landbouw, dus kwamen we al snel uit op de Midwest, de regio rond Iowa." Om fiscale redenen werd Zuidberg North America Inc. opgericht in Delaware, om vervolgens in Iowa te worden ingeschreven.

Korte lijnen

Voordat Zuidberg definitief de stap naar Amerika waagde, moest geregeld worden dat de leiding ter plekke in handen kwam van een Nederlander. Dat was van belang om de bedrijfscultuur te waarborgen, legt Leusink uit. "Gelukkig hadden we iemand in het team die graag met zijn gezin naar de VS wilde verhuizen. Zelf ga ik elk kwartaal een week langs om de cijfers door te nemen. Zo houden we de lijnen kort."

Leusink noemt die korte lijnen een van de sleutelkenmerken van Zuidberg. "Als ambitieus en enthousiast familiebedrijf kunnen we snel knopen doorhakken. Niet dat wij over één nacht ijs gaan, maar andersoortige bedrijven zijn vaak wat logger, zeker als ze beursgenoteerd zijn en veel aandeelhouders hebben."

Handig lokaal netwerk

De International Desk hielp met het papierwerk dat komt kijken bij het starten van een bedrijf in de VS. "We kwamen onverwachte obstakels tegen", herinnert Leusink zich. "Neem het openen van een bankrekening. Wij dachten dat dat net zo makkelijk zou gaan als thuis. In Nederland open je een rekening online, waarna je er nog even achteraan belt. That’s it. In Amerika ligt het gecompliceerder."

"Het werd vooral lastig bij de controles, waarbij documenten over en weer moesten worden verstuurd", vervolgt Leusink. "Daarbij kwam de ondersteuning van International Desk zeer goed van pas." Eveneens handig: het lokale netwerk van de Rabobank in de VS. "Hiervan mochten we vrijuit gebruikmaken. Daardoor vonden we bijvoorbeeld snel gekwalificeerde, lokale medewerkers voor onze vestiging in Iowa."

Andere wetten en regels

"Het netwerk van de Rabobank was ook nuttig bij het zoeken naar een geschikte advocaat", herinnert Leusink zich. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om regelmatig een advocaat te raadplegen. "De wetten en regels zijn in Amerika heel anders, bijvoorbeeld op het gebied van liability, aansprakelijkheid. Als je de bedrijfsvoering daar niet op aanpast, kun je zo een wet of regel overtreden. Dat kan grote gevolgen hebben, al dan niet financieel. Door deskundig juridisch advies in te winnen hebben we dat risico weten te beperken."

Hulp bij vestigen in de VS

Wilt u, net als Zuidberg, een dochterbedrijf in de VS oprichten en een vestiging in de VS openen? Onze adviseurs kennen de situatie ter plekke en hebben lokale contacten. Zij helpen u graag.

Bekijk de vlog van Rudolf de Jong, topman van Zuidberg in de VS (YouTube)

Contact

Rabobank