Productie uitbesteden naar het buitenland

Een antwoord op zes veelgestelde vragen over outsourcing

Produceren tegen lagere kosten. Dát wil iedereen. En daarom nam outsourcing naar het buitenland de afgelopen jaren een enorme vlucht. Maar is het ook echt goedkoper? We geven u een antwoord op zes veelgestelde vragen over outsourcing.

1. Outsourcing, wat is het precies?

Kort gezegd is outsourcing het uitbesteden van de volledige productie, óf van een deel ervan. Outsourcing heeft voor- en nadelen. Het hangt dan ook volledig af van uw situatie of outsourcing daadwerkelijk goedkoper is dan zelf produceren. Bovendien zijn niet alle producten of diensten geschikt voor outsourcing.

Vaak zijn kernactiviteiten, zoals het ontwerpen van een laptop, niet geschikt voor outsourcing. Dit is namelijk iets waarmee u zich onderscheidt. U kunt dit dus beter door de specialist binnen uw bedrijf laten uitvoeren. De (massa)productie van de laptop, of van bepaalde onderdelen, is wél geschikt voor outsourcing. En door bepaalde bedrijfsprocessen uit te besteden, houdt u zelf meer tijd over voor andere werkzaamheden.

2. Is produceren in China écht goedkoper?

Wie aan outsourcing in het buitenland denkt, denkt al snel aan China. Niet vreemd, want dit is hét land voor goedkope productie. Tenminste, in sommige gevallen. China is een lagelonenland en u kunt dus flink besparen op loonkosten. Maar er zitten ook zeker nadelen aan produceren in China.

Zo maakt u altijd extra kosten. Bijvoorbeeld voor transport en logistiek, telefoonverkeer, zakenreizen of retourzendingen als de geleverde producten niet voldoen aan uw eisen. Ook lange levertijden zijn niet ongewoon. Denk ook aan het incalculeren van risico’s door koersschommelingen en het nemen van maatregelen om uw intellectuele eigendom (merkenrecht) te beschermen. Het komt namelijk vaak voor dat producten in China nagemaakt worden. Produceren in China kan zeker voordeliger zijn, maar het wordt pas interessant als u er arbeidsintensieve producten laat maken, in grote hoeveelheden.

3. Wat wordt bedoeld met offshoring?

Offshoring is een vorm van outsourcing. U besteedt uw productie uit aan een samenwerkingspartner in het buitenland óf aan een buitenlandse vestiging van uw eigen bedrijf. Kenmerkend voor offshoring is dat het land ver van uw eigen vestigingsland ligt. Bijvoorbeeld op een ander continent. Populaire landen voor offshoring zijn India, China en Maleisië. Bedrijven kiezen vaak voor deze vorm van outsourcing vanwege de lagere loonkosten, maar ook omdat ze zelf soms niet over de juiste kennis of capaciteit beschikken.

4. Wat is het verschil tussen offshoring en nearshoring?

Waar u bij offshoring uitbesteedt aan een land dat ver van uw eigen vestigingsland ligt, besteedt u bij nearshoring uw productie uit aan een land dat relatief dichtbij ligt. Vaak vindt nearshoring plaats naar Oost-Europese landen, zoals Polen of Bulgarije. Het voordeel van nearshoring is dat de cultuurverschillen minder groot zijn. Dat verkleint de kans op miscommunicatie. Ook zijn de producten vaak van goede kwaliteit en de levertijden kort en flexibel. En door Europese wetgeving krijgt u met minder regelgeving te maken dan bij outsourcing naar een land buiten de EU.

5. Wat is een groot nadeel van outsourcing?

U bent zelf niet ter plekke, en heeft dus geen grip op het productieproces. Ook weet u niet zeker hoe het gesteld is met de arbeidsomstandigheden. Is de fabriek wel veilig genoeg? Werken medewerkers niet langer dan toegestaan? Is er geen sprake van kinderarbeid? Als u in het buitenland wilt produceren is het belangrijk goed over deze zaken na te denken.

6. Hoe vind ik een betrouwbare productiepartner?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u helpen bij het vinden van een betrouwbare productiepartner. De dienst beschikt over een groot netwerk en heeft goede contacten met ambassades, consulaten en overheden. U leest er meer over op hun site.

Heeft u al een bepaald land op het oog? Neem dan eens een kijkje op Rabo Wereldwijd. U vindt er informatie over zakendoen en omgaan met verschillende culturen van meer dan 120 landen.

Meer weten?

Heeft u plannen om in het buitenland te gaan produceren? Voor een passende financieringsoplossing kunt u bij ons terecht. Bespreek de mogelijkheden met uw adviseur.

Contact

Rabobank