'In Maleisië is het prima zakendoen'

Al eens aan Maleisië gedacht om uw producten te laten maken? Het land wordt steeds aantrekkelijker nu de loonkosten in China gestaag oplopen. Het Nederlandse Actiforce is sinds 2004 actief in Maleisië. CFO Harry Slingerland vertelt wat nodig is om er een productiefaciliteit van de grond te krijgen.

Zitten is het nieuwe roken, zo valt tegenwoordig steeds vaker te lezen. Kantoorwerkers die elke dag uren achtereen op hun achterwerk naar een beeldscherm staren, lopen zelfs tot twee keer meer risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Toch maar iets vaker staand werken daarom? Het Nederlandse Actiforce speelt daarop in met bureau-onderstellen die op hoogte verstelbaar zijn. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt deze techniek al meer dan tien jaar.

300 componenten

Er werken bij Actiforce inmiddels 350 medewerkers, verspreid over een hoofdkantoor in Amersfoort, een aantal verkoopkantoren en de fabriek in Maleisië. Want dat is het land waar de ongeveer 300 verschillende componenten van het bureau-onderstel worden geassembleerd.

Het halffabricaat dat uit de fabriek rolt, vindt vervolgens z’n weg naar afnemers over de hele wereld. Vaak zijn dat grote office-furniture bedrijven. Een aantal daarvan regelt het transport zelf, maar op het kantoor in Maleisië heeft Actiforce ook een afdeling logistiek.

"Deze kennis heb je echt nodig", zegt Harry Slingerland, CFO van Actiforce. "Dan gaat het om mensen die de lokale douanes kennen en precies weten welke documenten er nodig zijn om de producten uit het land te krijgen. Dat is al snel een hele papierwinkel. Klanten die dat willen, kunnen we ontzorgen door hun dit hele proces uit handen te nemen."

Eigen productiefaciliteit

Daar waar de loonkosten in China de laatste jaren snel zijn opgelopen, is het investeringsklimaat in Maleisië nog relatief gunstig. Een prima land dus om naar uit te wijken, vindt ook Slingerland. "Dat we hier gevestigd zijn heeft te maken met de uitvinder van deze techniek. Die had zo’n vijftien jaar geleden al contacten met een mallenmaker in Maleisië. Toen hij zijn product kort daarna verkocht aan een investeerder, is die samenwerking geïntensiveerd. In het begin werden de ruwe componenten in de fabriek van die mallenmaker in elkaar gezet, inmiddels beschikken we over een eigen productiefaciliteit."

Partner is noodzakelijk

Die eigen productiefaciliteit was echter niet van de ene op de andere dag geregeld. Een westers bedrijf dat in Maleisië een dochteronderneming wil opzetten, stoot al snel zijn hoofd tegen een muur van regels. "Als je het vergelijkt met Nederland, dan vind je het systeem daar een beetje star. Er moet een ongelooflijke stapel papieren worden ingevuld die stuk voor stuk de handtekening van de directie vereisen. En al staat er maar één komma verkeerd, dan kun je opnieuw beginnen", vertelt Slingerland.

"Het meeste voorwerk heeft onze partner in Maleisië daarom gedaan. Hij kende de wegen, wist welke vergunningen we nodig hadden en wie we daarvoor moesten benaderen. Zonder zo’n partner in het land zelf kom je echt niet verder."

Internationaal management

Regelmatig zit Slingerland in het vliegtuig naar Maleisië. De dagelijkse leiding daar is nu in handen van een Amerikaan met Indische roots, iemand die eerder al vijf jaar een andere onderneming leidde in Maleisië. "Lokale talenten volgen vaak een opleiding in het buitenland. En als ze überhaupt terugkomen, dan gaan ze vrijwel altijd aan de slag voor multinationals. Om de fabriek te kunnen leiden hebben we dat internationale management dan ook echt nodig. Werken in Maleisië is nu eenmaal anders dan wij gewend zijn", aldus Slingerland.

Meer cultuurverschillen

En zo zijn er meer cultuurverschillen waar je als Nederlandse onderneming in dit deel van de wereld mee te maken krijgt. Ja zeggen, maar nee bedoelen bijvoorbeeld. Ook in Maleisië blijken ze er erg bedreven in. "Ze zijn zeer respectvol naar ons westerlingen, soms zelfs iets te veel. Zelfs als ik daar in een café kom, word ik aangesproken met ‘boss’. Dat zit er diep in."

"Het heeft vooral te maken met hun geschiedenis. Het land is pas sinds een jaar of zestig onafhankelijk en in al die eeuwen daarvoor bezet geweest, onder meer door Britten, Portugezen en Nederlanders. Wel is het een ongelooflijk vriendelijk land, waar verschillende bevolkingsgroepen over het algemeen harmonieus naast elkaar leven."

Vergelijk de Maleisische cultuur met de Nederlandse op Rabo Wereldwijd

Netwerken

Voor Nederlandse bedrijven in Maleisië heeft de Rabobank een eigen International Desk in Singapore. Hier kunnen ondernemers terecht met vragen over financiering. "Veel grote OEM’s, de zogeheten Original Equipment Manufacturers, hanteren langere betaaltermijnen. Daar hebben wij als Actiforce ook mee te maken. Dankzij de dienstverlening van de Rabobank zijn we toch in staat om in dit deel van de wereld zaken te doen."

Naast een betrouwbare financiële partner raadt Slingerland andere bedrijven ook aan om contact te zoeken met de Malaysian Dutch Business Council (MDBC). "Zij organiseren regelmatig activiteiten waar je andere bedrijven in deze regio leert kennen. En dat is zeer de moeite waard."

Overheidsstimulering

"Maleisië heeft ons in ieder geval de kans geboden een oergezond bedrijf op te bouwen met veel toekomstperspectief. De overheid stimuleert ons nu zelfs lokale mensen op te leiden. Zij zeggen tegen ons: als jullie die dure laserplaatsnijder aanschaffen en minimaal 50 procent van de operators uit Maleisië zelf werven en opleiden, dan betalen wij de helft van de aanschafkosten. Daaruit blijkt het vertrouwen en wederzijds respect."

Zelf aan de slag in het buitenland

Waar ter wereld u wilt ondernemen, wij bieden u kennis, oplossingen en connecties. Of u nu gaat importeren of exporteren of van plan bent een vestiging te openen in het buitenland. Daarbij houdt u één aanspreekpunt binnen uw eigen Rabobank. Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Contact

Rabobank