Duurzame kansen voor Nederlandse ondernemers in België

Net als Nederland zijn onze zuiderburen bezig aan een duurzame inhaalslag. Al die investeringen bieden ook voor bedrijven in ons eigen land volop kansen. 

Duurzaam geteelde paprika’s, tomaten, komkommers en uien. In Nederland kom je die al volop tegen in de supermarkt. Maar wie boodschappen gaat doen over de grens bij Hazeldonk merkt meteen dat daar nog een wereld te winnen is. Toch neemt de belangstelling voor bioproducten in België al jaren toe. Sinds 2009 steeg het marktaandeel van de Belgische biosector elk jaar met gemiddeld 10 procent, ruim 2,5 procent meer dan het Europese gemiddelde.

Verduurzamen van productieprocessen

Voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen de kansen met name in de afzet van biologische producten. De Belgische consument die in de supermarkt op zoek is naar onbespoten groente en fruit dus. Maar dat niet alleen. Er zijn inmiddels zo’n 350 biologische productiebedrijven in België en dat worden er steeds meer. Onder agrariërs is veel vraag naar Nederlandse kennis over het verduurzamen van hun productieprocessen.

Lees meer over het financieren van biologisch ondernemen

Aanleg van windturbines

Ook op het gebied van energie schakelen de Belgen in rap tempo door naar een duurzame versnelling. Zo maken ze inmiddels serieus werk van windenergie. En niet zonder resultaat. Begin dit jaar produceerden alle windturbines in het land een recordopbrengst. Op woensdag 22 februari was die zelfs hoog genoeg om alle huishoudens in het land die dag van stroom te voorzien, zo bleek uit cijfers van Apere, de Waalse organisatie voor duurzame energie. 

Nu staat Nederland al decennialang bekend om de sterke maritieme en offshore sector. Die sluit goed aan bij werkzaamheden die nodig zijn voor de aanleg van windturbines op zee. Nederlandse bedrijven zijn dan ook actief betrokken bij de bouw van vrijwel alle nieuwe windturbineparken in Noord-Europa.

Hoge uitstoot fijnstof

De Belgen zijn inmiddels ook aan de slag gegaan met de aanpak van stinkende uitlaatpijpen die de lucht vervuilen. Wie wel eens over de ringweg van Antwerpen heeft gereden snapt meteen waarom dat nodig is. Nergens in Europa ligt de uitstoot van vervuilende emissies zoals fijnstof zo hoog als in Vlaanderen. Voor de regering daar reden om in te zetten op vergroening van het wagenpark. De insteek? Auto’s met een stekker ruim baan geven.

5.000 extra laadpalen

Eén van de maatregelen die het gebruik van elektrische auto’s moet stimuleren, is de aanleg van een flink aantal laadpalen op belangrijke verkeersplekken, in én buiten de steden. Dat moet de range anxiety wegnemen, de angst van veel automobilisten om onderweg hun batterijpower te zien slinken zonder dat ze ergens kunnen opladen. 

De Vlaamse regering streeft naar maar liefst 60.000 elektrische bolides en 5.000 extra laadpalen in 2020. Kansen dus voor het Nederlandse bedrijfsleven, want de uitrol van laadinfrastructuur voor elektrisch rijden mogen we inmiddels als volwaardig exportproduct beschouwen. Tal van Nederlandse bedrijven doen hiermee goede zaken over de grens.

Groot potentieel energiebesparende maatregelen

Dan is er nog de bouw. In 2014 kwam AgentschapNL (tegenwoordig Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) met een rapport over de kansen voor Nederlandse bouwbedrijven in België. Belangrijk hoofdstuk daarin? Duurzaamheid. België telde in 2013 bijna 5 miljoen woningen. Slechts 17,4 procent daarvan is gebouwd ná 1981, toen er nieuwe energienormen werden ingesteld. Het potentieel aan energiebesparende maatregelen door renovatie en heropbouw is dan ook enorm.

Renovatiepremies

Sinds 2014 gelden in Vlaanderen zeer strenge energieregels voor nieuwbouw. Daarnaast biedt het gewest renovatiepremies voor woningen ouder dan 25 jaar en kun je als bewoner in aanmerking komen voor subsidie als je je eigen huis energiezuinig maakt, onder meer met muurisolatie en hoogrendementsglas. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten alle nieuwbouwprojecten en ingrijpende innovaties inmiddels aan hoge energiestandaarden voldoen. Dan gaat het onder meer om normen die betrekking hebben op isolatie, ventilatie en luchtdichtheid. Verder stimuleert de overheid de aanleg van groene daken en dakisolatie via allerlei belastingmaatregelen en subsidies.

Recyclebare bouwmaterialen

Veel behoefte is er in België aan duurzame en recyclebare bouwmaterialen. Nog geen 10 procent van de grondstoffen wordt namelijk in het land zelf gewonnen. 

Bedrijven die willen weten hoe ze op deze Belgische vraag kunnen inspelen, kunnen zich abonneren op de Digitale Economische Nieuwsbrief die het Economische Cluster van de Nederlandse ambassade regelmatig verspreidt (gratis). Hierin staan onder meer berichten over economische ontwikkelingen, evenementen en investeringsmogelijkheden in België.

Lokale kennis en netwerken

Contact

Rabobank