Kansen en uitdagingen voor China en India

De protectionistische plannen van de Amerikaanse president Trump kunnen China en India in de kaart spelen. Slagen de twee Aziatische grootmachten erin de voortrekkersrol in de wereldhandel over te nemen, dan bieden deze gigantische afzetmarkten u als Nederlandse ondernemer veel kansen. Blijven deze landen in hoog tempo groeien?

Vermijd de middeninkomensval

China en India staan voor een enorme uitdaging: het ontlopen van de middeninkomensval. Als de lonen in een opkomende economie sterk stijgen, verliest die economie op een bepaald moment haar relatieve kostenvoordeel. Bedrijven verplaatsen een deel van de laaggeschoolde productie naar landen met lagere lonen. Hierdoor loopt de groei sterk terug. Dat is bijvoorbeeld gebeurd in Thailand, Brazilië en Mexico.

Japan, Ierland en Zuid-Korea hebben bewezen dat er een oplossing bestaat. Door hoogwaardigere producten en diensten te gaan leveren en de arbeidsproductiviteit te verhogen valt de middeninkomensval te vermijden. Willen China en India hierin slagen, dan zijn hervormingen en investeringen nodig:

  • Het bevorderen van innovatie en onderwijs. China en India lopen op dit gebied nog mijlenver achter op andere landen. Zo brengen ze relatief weinig unieke patenten voort en is het opleidingsniveau van de bevolking laag. Investeringen in kennis in plaats van in staal en beton zijn nodig.
  • Het verbeteren van instituties. Een meer open economie in combinatie met verstandige regelgeving kan investeerders aantrekken. In beide landen staat het aanpakken van corruptie al hoog op de agenda.

Groeiende welvaart

Slagen China en India erin hun instituties te verbeteren en effectief te investeren in kennis en onderwijs, dan kunnen ze een aanzienlijke welvaartswinst boeken. Deze winst kan in tien jaar tijd oplopen tot bijna 10.000 miljard dollar, blijkt uit berekeningen van de Rabobank. Ter illustratie: dat is meer dan de helft van de totale waarde van de Amerikaanse economie.

De welvaartswinst kan zelfs oplopen tot 25.000 miljard dollar, ruimschoots meer dan de complete Amerikaanse economie. Daarvoor is het nodig dat China en India op het gebied van innovatie tot de top van Azië gaan behoren. Het zwaartepunt voor internationaal zakendoen komt dan nog veel sterker in het Oosten te liggen.

Lees de volledige special: ‘Protectionistische houding Trump brengt kansen voor China en India’

Webinar: economische ontwikkeling en zakendoen in China

Bent u geïnteresseerd in de economie van en zakendoen in China? Kijk dan het webinar terug. In 45 minuten praten Rabobankeconoom Björn Giesbergen en Eric Fransen en Frederik van Ewijk van de International Desk in Shanghai u bij over de economische ontwikkelingen en de gevolgen voor het ondernemersklimaat. 

Ze gaan onder meer in op de cultuur van het zakendoen in China, het omgaan met kapitaalrestricties en de economische risico's voor het land.

Webinar terugkijken

Lokale kennis en netwerken

Onze International Desks in China en India bieden u als Nederlandse ondernemer ondersteuning. U vindt er experts die zowel Nederlands als de lokale taal spreken. Ze kennen de lokale markt, de wet- en regelgeving en de manier van zakendoen. Bovendien kunnen ze u in contact brengen met betrouwbare lokale partners.

Lees meer over China op Rabo Wereldwijd

Lees meer over India op Rabo Wereldwijd

Vopak in China en India

Koninklijke Vopak N.V. doet wereldwijd zaken. De Rabobank ondersteunt de dienstverlener in tankopslag bij zijn internationale activiteiten. Ook in China en India is Vopak actief. In onderstaande video vertelt CEO Eelco Hoekstra over de uitdagingen daarbij. Tevens gaat hij in op het belang van internationale samenwerking.

Contact

Rabobank