Bereid uw bedrijf voor op Brexit

Gebruik het stappenplan en de checklist

De onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU zijn op 19 juni begonnen, krap een jaar na het referendum over het Britse EU-lidmaatschap. De Brexit heeft mogelijk gevolgen voor uw onderneming wanneer u zakendoet met het VK. Met stappenplan hieronder en de checklist bereidt u zich voor op de Brexit.

Maak uw bedrijf in vier stappen Brexit-proof

Infographic voor de Brexit stappenplan

Stap 1: Inventariseer hoe uw onderneming is verweven met het VK

De mogelijke impact van Brexit op uw bedrijf is afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld of u exporteert of importeert, hoe afhankelijk van het VK uw toeleveranciersketen is (direct en indirect) en of u er dochtermaatschappijen heeft.

Betrek bij de inventarisatie medewerkers uit verschillende lagen van uw organisatie die het meeste zicht hebben op de gevolgen van Brexit. Grotere bedrijven kunnen een ‘Brexit Taskforce’ oprichten. Deze bestaat uit medewerkers van bijvoorbeeld operations, marketing, inkoop, HR, strategie, communicatie en/of medewerkers met financiële en juridisch-fiscale expertise.

Let bij de inventarisatie niet alleen op de bedreigingen van Brexit, maar breng ook kansen in kaart. Zoals Britse concurrenten die aan de EU verkopen en na Brexit mogelijk minder concurrerend worden.

Download de Brexit-checklist

Stap 2: Maak een plan van aanpak voor de verschillende scenario’s

Bepaal welke stappen uw bedrijf moet zetten om met de bedreigingen en kansen om te gaan. Denk aan het aanpassen van de prijzen op de Britse markt om een mogelijke kostenverhoging te compenseren. Of aan veranderingen in de logistieke keten naar aanleiding van handelsbelemmeringen.

Neem in uw plan van aanpak niet alleen de eigen activiteiten mee, maar denk ook aan de impact van Brexit op stakeholders als (potentiële) klanten, toeleveranciers, aandeelhouders en de concurrentie.

Maak in uw plan van aanpak verder duidelijk wanneer u welke actie onderneemt. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de uitkomst van de onderhandelingen en eventuele handelsbelemmeringen, de potentiële impact van Brexit op uw onderneming en de tijd die de implementatie van de actie vergt (bijvoorbeeld het opzetten van een marketingcampagne om een nieuwe afzetmarkt aan te boren).

Stap 3: Houd de onderhandelingen tussen het VK en de EU continu in de gaten

Naarmate de onderhandelingen vorderen, worden bepaalde uitkomsten waarschijnlijker en kunt u andere negeren. Houd de Brexit-ontwikkelingen en de onderhandelingen daarom goed in de gaten en pas uw plan van aanpak indien nodig aan.

Stap 4: Implementeer de punten uit het plan

Het is wellicht nodig om al voor de definitieve onderhandelingsuitkomst in beweging te komen. Voorbereidende acties, zoals alternatieve afzetmogelijkheden of het verkennen van leveranciers, kunt u al in een vroeg stadium uitvoeren. Gaandeweg kunt u de acties steeds gerichter inzetten, tot uiteindelijk duidelijk is welk scenario uit de onderhandelingen volgt.

Impact voor ondernemers

In onderstaande video bespreekt econoom Carlijn Prins van RaboResearch de mogelijke gevolgen van de Brexit voor Nederlandse ondernemers.

Lees de volledig themapublicatie over de Brexit op Rabobank.com

Specialisten Brexit

Onze specialisten volgen de ontwikkelingen rond de Brexit op de voet. Ze helpen u met uitgebreide kennis.

Contact

Rabobank