Vier landentips voor internationaal zakendoen

Waar liggen zakelijke kansen en is het ondernemersklimaat gunstig? Deze vier landen zijn aantrekkelijk om in te ondernemen, zeggen onder meer de Wereldbank en de Nederlandse overheid.

1. Indonesië heeft grootse ontwikkelplannen

Indonesië ontwikkelt zich in hoog tempo. Tegelijkertijd wil de regering alle lagen van de bevolking laten profiteren van de groeiende welvaart. Het land is op zoek naar buitenlandse investeerders in het algemeen en Nederlandse in het bijzonder.

Indonesië heeft grootse plannen. Het wil zijn havens ontwikkelen. Het wil zijn sector logistiek en transport uitbouwen – geen sinecure in een land dat uit 17.000 (!) eilandjes bestaat. En waterbedrijven zijn broodnodig. In Jakarta zakt de bodem elke tien jaar met 1,5 meter. Nederlandse specialisten kunnen helpen het oprukkende water te temperen. Maar ook als het gaat om het terugdringen van de plastic afvalberg en het ontwikkelen van het technisch onderwijs kan het land Nederlandse hulp gebruiken.

Nu heeft Nederland historische banden met het land en daardoor misschien een streepje voor. Maar de internationale aandacht voor Indonesië is groot. Het hoofdkantoor van ASEAN, de vereniging van Zuidoost-Aziatische landen, staat in Jakarta. De economie groeit er jaarlijks met 5 procent.

"Niet voor niets proberen andere landen er steeds meer voet aan de grond te krijgen", zegt Mervin Bakker, directeur van Nuffic Neso Indonesië. "We hebben een geschiedenis met Indonesië, we kennen het land en het land kent ons. Die voorsprong mogen we niet verliezen."

Lees meer over Indonesië op Rabo Wereldwijd

2. Nieuw-Zeeland zoekt andere afzetmarkten

Wie Nieuw-Zeeland kent, weet dat Kiwi’s – de inwoners van Nieuw-Zeeland – zeer relaxt zijn. Blijkbaar werkt dat door in het ondernemersklimaat. Kijkend naar landen en ‘their ease on doing business’ staat Nieuw-Zeeland helemaal bovenaan. Het is het makkelijkste land om een bedrijf te starten en een bouwvergunning te krijgen. En investeerders worden er het beste beschermd.

Het is weliswaar 22 uur vliegen, maar dan heeft u ook wat. De meeste kansen voor Nederlandse ondernemers liggen in de agro- en foodsector. Het grootste zuivelbedrijf ter wereld Fonterra – met een Nederlander aan het stuur – is daar te vinden. Nieuw-Zeelandse boeren zijn nog niet zo ver als het gaat om duurzaamheid. Nederlandse kennis op dat gebied kan van pas komen.

Verder kijkt Nieuw-Zeeland goed om zich heen. Het land is op zoek naar andere afzetmarkten dan vooral de Aziatische markt. Sterk zijn in andere sectoren dan vooral de landbouw is ook een doelstelling. Niet raar dus dat Nieuw-Zeeland graag wil dat er serieuze onderhandelingen worden gestart over een vrijhandelsakkoord tussen Nieuw-Zeeland en de Europese Unie. Als dat er zou komen, is dat goed nieuws voor Nederland.

Overigens heeft nog niet zo lang geleden het toerisme de agrosector ingehaald als belangrijkste sector in het land. Veel toeristen uit China, maar ook uit Westerse landen, willen het landschap uit de Lord of the Ring-films met eigen ogen zien.

Lees meer over Nieuw-Zeeland op Rabo Wereldwijd

3. Peru onderhoudt warme banden met Europa

Peru is een wat onderbelicht land in Zuid-Amerika, een beetje overschaduwd door landen als Brazilië en Colombia. Toch weten Nederlandse ondernemers het land goed te vinden. Nederland is de vierde investeerder in Peru. Nederlandse bedrijven zijn samen goed voor zo’n 1,5 miljard euro aan investeringen in het land.

Veel van de ondernemers komen uit de landbouwsector. Peru wordt wel eens het fruit- en groenteland van de toekomst genoemd. De grond is vruchtbaar en het land is 25 maal groter dan Nederland.

De Peruaanse export van verse groente en fruit, biologische koffie en cacao stijgt enorm en dat zal de komende jaren niet anders zijn. De regering maakt grote arealen vrij voor de landbouw. Peruaanse ondernemers in de agro- en foodsector zijn zeer geïnteresseerd in Nederlandse high-tech-oplossingen om de productie te verhogen.

En beide landen onderhouden warme banden sinds het vrijhandelsverdrag van 2013 tussen Peru en Europa. Nederland vormt een hub voor de Peruaanse export naar Europa voor met name de agribusiness. De totale onderlinge handel is goed voor zo’n 950 miljoen euro. Maar het is niet alleen fruit en groente wat aan de Peruaanse horizon gloort. Zo hielp ATM Terminals de havens van Peru ontwikkelen. Makro zette er groothandelssupermarkten op. En Peru blijft een van de meest aantrekkelijke gebieden voor mijnbouwinvesteringen.

Lees meer over Peru op Rabo Wereldwijd

4. Rwanda maakt ondernemen eenvoudiger

Rwanda is een bijzondere op deze lijst. Bij het Afrikaanse land wordt vaak gedacht aan de genocide van 1994. Maar het Rwanda van nu ziet er heel anders uit, aldus de Nederlandse ambassade.

De Rwandese overheid werkt voortvarend aan de ontwikkeling van de private sector. Die inspanningen werpen vruchten af. Rwanda is inmiddels het eerste Afrikaanse land (nummer 56) op de ‘Ease of Doing Business Index’ van de Wereldbank. In Rwanda kunt u bijvoorbeeld binnen één dag uw bedrijf registreren. Im- en export (denk aan douanezaken) gaat eenvoudiger.

Wat ondernemen in Rwanda nog aantrekkelijker maakt, is dat het land lid is van de East African Community. Lidmaatschap van deze organisatie geeft toegang tot een markt van 133 miljoen potentiële klanten, onder meer in Tanzania, Kenia en Oeganda.

De handel met Nederland groeit snel. Nederland exporteert voornamelijk machines, vervoermaterieel en chemische producten naar het land. Uit Rwanda haalt Nederland bijvoorbeeld koffie en thee.

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse handel heeft een soft spot voor het land en vindt het belangrijk om bij Rwanda betrokken te blijven. Vorig jaar organiseerde ze een handelsmissie naar Rwanda. Ondernemen in opkomende markten zoals Rwanda kan bovendien rekenen op steun vanuit de Nederlandse overheid via onder meer het Dutch Good Growth Fund (DGGF).

Lees meer over Rwanda op Rabo Wereldwijd

Contact

Rabobank