Burgercoöperaties: samen ondernemen

Samen met andere buurtbewoners de handen in één slaan om bijvoorbeeld een windmolen, zonnepanelen of een glasvezelnetwerk in uw buurt te realiseren. Het gebeurt steeds vaker. De Rabobank steunt dit soort nieuwe initiatieven, ook wel burgercoöperaties genoemd. Duurzaamheid speelt daarin een belangrijke rol.

Bijdrage aan leefomgeving

Burgers nemen vaker het heft in eigen handen om iets bij te dragen aan hun leefomgeving. Ze gaan samen ondernemen om iets voor elkaar te krijgen. Zoals Hennie Korten, die met twee burgercoöperaties in korte tijd een glasvezelnetwerk heeft opgezet in zijn buurt met hulp van de lokale windmolencoöperatie. Korten: "In je eentje ben je niet interessant voor aanbieders, samen wel."

Lees zijn volledige verhaal in de CoöperatiePlanner

Wat coöperaties zo uniek maakt

Burgercoöperatie

Bij een burgercoöperatie -zoals bij alle coöperaties- zijn een vereniging en bedrijf met elkaar verweven: het is een onderneming in verenigingsverband. Bij coöperaties met een maatschappelijk doelstelling volgt de vereniging de lijn van het ideaal: waar geloven we in, wat verbindt ons, waar gaan we voor, hoe gaan we met elkaar om, wat spreken we af? De onderneming volgt de lijn van het resultaat; hoe pakken we het aan, waar vinden we de middelen, wat doen we eerst, hoelang gaat het duren, wat doen we daarna? Deze lijnen zijn met elkaar verstrengeld. Ze hebben elkaar nodig en versterken elkaar. Burgercoöperaties zijn bijzonder, omdat het regelmatig burgers zijn die het ondernemen nog leren.

Ondersteuning burgercoöperaties

Initiatief

Rabobank gelooft in de kracht van samenwerken. Mensen en bedrijven maken meer impact als ze samen optrekken, een aandeel nemen in elkaar. Wij helpen mensen graag om zich duurzaam met elkaar te verbinden. Om te verbeteren, te vernieuwen, te innoveren. Wij versterken burgercoöperaties met financiële diensten en toegang tot kennis en netwerken. Bijvoorbeeld door de CoöperatiePlanner beschikbaar te stellen en op de juiste momenten een klankbord te zijn. Zodat zorg voor mensen, klimaat en natuur hand in hand gaat met nieuwe verdienmogelijkheden en economische ontwikkeling.

Stappenplan CoöperatiePlanner

Afspraak maken

Bent u geïnteresseerd in het opzetten van een coöperatieve vereniging of wilt u meer informatie over burgercoöperaties? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs.

Maak een afspraak

Meer info over starten op www.ikgastarten.nl

Contact

Rabobank