Kipster: winnaar in de categorie Food & Agri

Profiel

Bedrijfsnaam: Kipster BV
Initiatiefnemers: Ruud Zanders, Olivier Wegloop, Styn Claessens en Maurits Groen
Plaats: Venray

De innovatie

Kipster is de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld.

Bezoek de website van Kipster

Ruud Zanders, medeoprichter van Kipster, legt uit hoe de innovatie van Kipster bijdraagt aan een betere wereld. Bekijk de video:

Dit zegt de jury

De jury prijst de toekomstvisie op de productie van dierlijke eiwitten. En de goed uitgewerkte visie over hoe eieren circulair kunnen worden geproduceerd, op een maximaal diervriendelijke manier. De jury waardeert de ketenbrede betrokkenheid, die geleid heeft tot samenwerking met belangrijke partners. Onderscheidend vond de jury de circulaire en integrale aanpak, waarbij de natuurlijke omgeving van dieren onbetwist centraal staat, emissies uit de stal zijn geminimaliseerd en regionale voedselreststromen worden benut!

Mens-, milieu-, en diervriendelijk

Kipster is een revolutionaire, dier-, mens- en milieuvriendelijke boerderij voor legkippen. De boerderij zit vol innovaties op het gebied van dierenwelzijn en fijnstofreductie en zorgt voor een minimale milieubelasting, door voer van reststromen en het opwekken van energie. De consumentenprijs ligt onder het prijsniveau van biologisch en de boer ontvangt een eerlijke prijs voor het ei.

Revolutionaire pluimveehouderij

Kipster laat zien dat je ook klimaatneutraal boerderijdieren kunt houden. Bijvoorbeeld door voer te maken van reststromen en meer energie op te wekken dan te gebruiken. Ook worden bij Kipster, heel revolutionair, de haantjes grootgebracht en verwerkt tot vlees voor consumenten. Aan de ontwikkeling van Kipster is vier jaar gewerkt en inmiddels heeft het systeem zich bewezen.

Het kan ook anders

Een van de initiatiefnemers, Ruud Zanders, groeide zelf op in de pluimveehouderij. Hij vroeg zich op een gegeven moment af of het niet anders kon. “Een boterham verdienen op een diervriendelijke, milieuvriendelijke en mensvriendelijke manier. Daar is het idee ontstaan en vanuit daar zijn we met zijn vieren aan de slag gegaan.”

Bekijk een andere finalist: H2O Technics

Bekijk een andere finalist: Wasteless

Contact

Rabobank