Living Light: finalist in de categorie Circulaire economie

Profiel

Bedrijfsnaam: Living Light
Initiatiefnemers: Karlijn Arts, Ermi van Oers
Plaats: Rotterdam

De innovatie

Een lamp die zijn energie haalt uit het fotosynthese-process van de plant.

Bezoek de website van Living Light

Initiatiefnemer Ermi van Oers legt uit hoe de lampen van Living Light energie genereren uit het fotosynthese-proces van planten. Bekijk de video:

Energie geproduceerd door een plant

Living Light is een magische sfeerlamp die zijn energie put uit een plant die vlakbij de lamp wordt geplaatst. Het licht van de lamp haalt zijn energie uit het proces van fotosynthese dat plaatsvindt in planten. Hoe beter de plant wordt verzorgd, hoe meer licht deze geeft. De aan-uitknop is in dit geval ook geen schakelaar, maar een liefdevolle aanraking met de plant. Living Light verandert kunstmatig licht letterlijk in ‘levend’ licht. Dat is een grote stap voorwaarts op weg naar een toekomst waarin planten in toenemende mate belangrijk worden voor onze energievoorziening.

Een nieuwe, duurzame energievorm

Klimaatverandering en een tekort aan grondstoffen zijn een groot probleem. Dit vraagt om nieuwe en verbeterde manieren om energie op te wekken. 

Living Light is een mooi voorbeeld over de samensmelting van design en wetenschap. Het is een onderzoek naar de energievoorziening van de toekomst en deze lamp is de vertaling van een visie op het opwekken van licht. Het adresseert een complex probleem en spreekt enorm tot de verbeelding: van Living Light in de woonkamer, tot het verlichten van straten en parken. Dat maakt Living Light een impactvol ontwerp, waarin een nieuwe relatie wordt gevormd tussen mens en natuur.

Living Light is een eerste stap naar een nieuwe energievorm

Productontwerper Ermi van Oers is gefascineerd door het feit dat energie overal aanwezig is, zonder dat we het door hebben. Zij ziet haar Living Light als eerste stap naar een toekomst, waar planten onderdeel zijn van ons energiesysteem. Binnen tien jaar hoopt zij deze nieuwe energievorm op grote schaal toe te kunnen passen.

Ermi van Oers: "De energiecrisis symboliseert de behoefte aan dringende vervangingssystemen. Samen met Plant-e creëren we een wereld waarin planten onderdeel worden van ons energiesysteem. Een kruisbestuiving van natuur, wetenschap en design."

Bekijk een andere finalist: PeelPioneers

Bekijk een andere finalist: WP Trading

Contact

Rabobank