PeelPioneers: winnaar in de categorie Circulaire economie

Profiel

Bedrijfsnaam: PeelPioneers
Initiatiefnemer: Bas van Wieringen, Lindy Hensen en Sytze van Stempvoort
Plaats: Amsterdam

De innovatie

PeelPioneers verwerkt citrusschillen tot waardevolle grondstoffen.

Bezoek de website van PeelPioneers

Sytze van Stempvoort, een van de oprichters van PeelPioneers, legt uit wat PeelPioneers zo innovatief maakt. Bekijk de video:

Dit zegt de jury

De jury is geïnspireerd door de innovatie van PeelPioneers. Deze laat namelijk zien dat circulaire oplossingen ook prijsconcurrerend kunnen zijn. De jury bewondert hoe PeelPioneers een afvalstroom weet om te zetten in diverse hoogwaardige en bruikbare producten die we in ons dagelijks leven tegenkomen. Tevens is de jury enthousiast over hoe zij partijen aan zich hebben weten te binden, en hoe zij mogelijkheden zien om nog veel meer reststromen te verwaarden: een toonaangevend voorbeeld van circulair ondernemen!

Van citrusschil naar waardevolle grondstof

PeelPioneers heeft een bioraffinag-technologie ontwikkeld waarmee citrusschillen verwerkt kunnen worden tot waardevolle grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen bijvoorbeel worden ingezet als ingrediënt in soda-dranken, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Maar ook als vezelrijke pulp voor de papier- of diervoederindustrie.

Een circulaire oplossing

In de schil van de citrusvrucht zitten veel waardevolle grondstoffen. Toch wordt er alleen al in Nederland jaarlijks 250 miljoen kilo aan citrusschillen weggegooid. De schillen worden verbrand of vergist en daarmee gaan de grondstoffen die in de schil zitten (o.a. etherische olie en vezels) verloren. Deze grondstoffen worden op dit moment uit Noord en Zuid-Amerika geïmporteerd, terwijl we ze ook gewoon hier kunnen maken! PeelPioneers verwerkt lokaal citrusafval tot hoogwaardige & circulaire grondstoffen en voorkomt zo onnodig transport.

Wel duurzaam, niet duurder

Bas van Wieringen, chef commercie van PeelPioneers, gelooft in het hergebruiken van grondstoffen. Tegelijkertijd gelooft hij dat deze initiatieven alleen kunnen slagen als ze ‘duurzaam’, maar niet ‘duurder’ zijn. “Wij werken toe naar groei in volume en het verder verwerken van de schillen. Er zitten namelijk nog veel meer waardevolle ingrediënten in.”

Bekijk een andere finalist: LivingLight

Bekijk een andere finalist: WP Trading

Contact

Rabobank