Wasteless: finalist in de categorie Food & Agri

Profiel

Bedrijfsnaam: Wasteless
Initiatiefnemer: David Kat
Plaats: Amsterdam

De innovatie

Wasteless zet kunstmatige intelligentie winstgevend in tegen voedselverspilling in supermarkten.

Bezoek de website van Wasteless

Initiatiefnemer Davit Kat legt uit hoe wasteless voedselverspilling - en daarmee ook de opwarming van de aarde - tegengaat. Bekijk de video:

Data-driven aanpak tegen voedselverspilling

Het voorkomen van voedselverspilling is een van de meest impactvolle manieren om de opwarming van de aarde te stoppen. Een derde van al het voedsel belandt op de vuilstort. De helft van al het verspilde eten komt niet eens bij de consument thuis. Wasteless stopt dat dweilen met de kraan open.

Supermarkten dringen met Wasteless voedselverspilling terug en verbeteren marges op versproducten, door dynamische prijsoptimalisatie. Producten in het versvak, waarbij de uiterste verkoopdatum dichtbij komt, worden door middel van elektronische prijskaartjes automatisch afgeprijsd. De oplossing is voor supermarkten makkelijk in te voeren en levert zowel economisch als milieutechnisch veel winst op. 

Een aanpak bij de bron

In Europa wordt jaarlijks 60 miljard euro aan voedsel verspild. 40% van alle voedselverspilling vindt plaats in de horeca en retail. Het tegengaan van voedselverspilling is een van de meest effectieve maatregelen tegen klimaatverandering. Wasteless biedt een innovatieve oplossing die verspilling van voedsel aanpakt bij de bron. 

Kennis inzetten voor maatschappelijk probleem

David Kat: ''Onze ontwikkelaars hebben eerder een succesvol data-driven bedrijf voor bierbrouwers opgezet. Dat gaf ons de drive om onze kennis en kunde nu in te zetten voor een maatschappelijk relevante toepassing."

Bekijk een andere finalist: H2O Technics

Bekijk een andere finalist: Kipster

Contact

Rabobank