Na je overlijden komt er voor op je nabestaanden af. Om ervoor te zorgen dat de bankzaken door blijven lopen, kun je een aantal zaken vooraf regelen. We hebben ze op een rij gezet.
Ga direct naar:
Als ondernemer wil je vrijuit kunnen ondernemen: investeren in een nieuwe productlijn, of uitbreiden naar bijvoorbeeld Duitsland. Dan is het belangrijk dat zakelijk en privé in balans zijn. Tegen welke risico’s kun je je verzekeren? En wat kun je nu al regelen om later voldoende inkomen te hebben?
Zakelijke risico’s kunnen je privésituatie beinvloeden. Ben je bekend met deze risico’s? We bieden enkele oplossingen om deze risico’s af te dekken.
Na je overlijden komt er voor op je nabestaanden af. Om ervoor te zorgen dat de bankzaken door blijven lopen, kun je een aantal zaken vooraf regelen. We hebben ze op een rij gezet.
Als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, kan dit grote gevolgen hebben. Wie zet je bedrijf tijdelijk voort? En wat voor consequenties heeft dit voor je financien? Dek je risico’s af en bescherm je inkomen met de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis.
Als jij, of één van je werknemers, schade veroorzaakt tijdens het uitvoeren van een klus bij een klant, kan dat financiële gevolgen hebben. Daarom is er de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis. Je kunt deze verzekering ook uitbreiden met aanvullende verzekeringen per beroepsgroep.
Als ondernemer kun je het vermogen in je bedrijf gebruiken voor privédoeleinden. Bijvoorbeeld voor je pensioen, de financiering van je huis of je nalatenschap. Wij bieden enkele mogelijkheden om dit te realiseren:
Veel ondernemers gaan ervanuit dat hun bedrijf in de toekomst genoeg zal opbrengen, maar dat is natuurlijk niet verzelfsprekend. Heb je weleens nagedacht om nu al te investeren in je inkomen voor later? Dat kan al met kleine stappen.
Wat je later wilt doen met je vermogen is een belangrijke vraag om bij stil te staan. Welke financiële ambities heb je voor de toekomst? Een persoonlijk team van vermogensspecialisten kan je hierover advies geven.
Wat je wilt bereiken met je vermogen is heel persoonlijk. Dat is waar vermogensplanning je bij helpt. Antwoord op de vraag hoe je jouw vermogen kunt laten werken voor de dingen die jij belangrijk vindt. Met een Vermogensplan heb een solide basis voor het maken van financiële beslissingen, nu en later.
Er breekt ooit een tijd aan dat je je bedrijf over gaat dragen. Bedrijfsoverdracht, verkoop of opvolging is een mooi, maar vaak ook lastig proces. Het is daarom belangrijk om de beslissing bewust te nemen en om op tijd te beginnen met de voorbereidingen.
Denk je al na over de overdracht? Wanneer, aan wie en hoe je dit dan zo goed mogelijk kunt organiseren? Het plannen van een overdracht duurt gemiddeld zes tot acht jaar. Niet alleen om je opvolger goed voor te bereiden, maar ook om de overdracht juridisch, fiscaal en financieel te regelen.
Speciaal voor agrarische bedrijfsopvolgers is er het Rabo Opvolgers Perspectief. In dit leertraject worden potentiele opvolgers voorbereid op de overname.
In de praktijk kan het gebeuren dat opvolging uitblijft. Daarom overgeen je te stoppen met je bedrijf, een ingrijpende beslissing. Het is verstandig om na te denken over je toekomst. Onderstaande vragen helpen je op weg bij het maken van de juiste keuzes: