Onderzoek familiebedrijven

Investeren in werkgeverschap biedt kansen voor het familiebedrijf

Onderzoek uitgevoerd door BDO, Erasmus Centre for Family Business en Rabobank.

Familiebedrijven laten op het gebied van werkgeverschap soms nog kansen liggen. Wereldwijd, en ook in Nederland. Dit blijkt uit het rapport ‘Winnend werkgeverschap’, een studie van Erasmus Centre for Family Business (ECFB), BDO en Rabobank naar het werkgeverschap van familiebedrijven. Nieuwsgierig naar de 5 belangrijkste conclusies?

Lees het rapport

Hoe het familiebedrijf ‘KlokHolding’ aan succesvol werkgeverschap werkt

Verschillende relaties van de Rabobank zijn betrokken geweest bij het onderzoek naar familiebedrijven. Eén van deze relaties is KlokHolding, vastgoedrealisator en –ontwikkelaar, uit Nijmegen. Een echt familiebedrijf, waarbij de familie de touwtjes in handen heeft, maar waarbinnen tegelijkertijd slim gebruik wordt gemaakt van externe krachten en vernieuwende ideeën van buitenaf. Bekende valkuilen, zoals een te grote afhankelijkheid van een of twee eigenaren of loyaliteit van de werknemer verkiezen boven kwaliteit, worden mede hierdoor omzeild. 

Nieuwsgierig naar de manier waarop Klokholding invulling geeft aan werkgeverschap? Wij gaan in gesprek met algemeen directeur Ton van de Klok. 

 

Lees de ondernemerscase ‘Klokholding’

Familiebedrijven op twee van de acht punten een betere werkgever

Werknemers zijn op zes van de acht onderzochte punten gemiddeld gezien slechter af bij familiebedrijven. Naast de verschillen op het gebied van opleidingen en flexibele werktijden, voeren familiebedrijven minder vaak een actief loopbaanbeleid voor hun medewerkers en is er minder aandacht voor promotie en doorgroeimogelijkheden, zo blijkt uit onderzoek. “Kortom, er valt nog veel te winnen voor familiebedrijven op het gebied van werkgeverschap. Daarbij is het van belang dat de unieke bedrijfscultuur binnen het familiebedrijf behouden blijft”, aldus Mirelle Pennings, Directeur Corporate Clients Nederland bij Rabobank.

Kansen voor het familiebedrijf

Familiebedrijven kunnen veel doen om een betere werkgever te worden. Bedrijven die meer investeren in training, gezondheid, work/life-balance en carrière van hun medewerkers scoren gemiddeld beter. Hier liggen kansen voor familiebedrijven om een betere werkgever te worden. Goed werkgeverschap leidt aantoonbaar tot betere (financiële) prestaties! Lees meer over de uitkomsten van het onderzoek, inclusief best practices:

Ga naar het rapport Bekijk de video

Zelf regelen & Contact