MKB LearnUp

Rabo MKB LearnUp

Waar staat jouw bedrijf over 5 jaar? In de huidige markt, met een veranderende klantbehoefte en technologische ontwikkelingen, is het slim jezelf en je onderneming te blijven ontwikkelen. Rabo MKB LearnUp biedt een korte opleiding, speciaal voor ondernemers, waarin je leert over vernieuwingen en kansen voor jezelf en je bedrijf.

“Praktisch, toegespitst, goede inleiders, actuele stof, goede samenhang tussen onderwerpen. Ondanks verscheidenheid binnen de groep sluit stof prima aan.”

Jeroen van Ieperen - Robin de Haan

Avond 1: Ondernemen in een digitale wereld

Van 3D printers tot slimme robots en van internet tot cloud computing en big data. De digitalisering van de productiesector neemt wereldwijd steeds grotere vormen aan. Deze ‘smart industry’ raakt elk bedrijf in de sector. Los van elkaar hebben deze ontwikkelingen gevolgen voor jouw bedrijf, verdienmodel en concurrentiepositie, maar samen is hun impact nog veel groter. Hoe kun jij jouw concurrentiepositie verstevigen? Word jij een ‘game changer’?

Docenten: Robin de Haan en Jeroen van Ieperen zijn als adviseur Smart Industry werkzaam bij de KvK. Smart Industry heeft als ambitie dat Nederland in 2021 het meest flexibele en het beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa heeft. Met de ontwikkeling van ‘Smart Industry’ wordt de verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties bedoeld. Hierdoor ontstaan nieuwe manieren van produceren, nieuwe businessmodellen en nieuwe sectoren. Op een geanimeerde en praktische wijze presenteren beide heren over deze vierde industriële revolutie.

Wat levert het je op?

 • Een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van Smart Industry.
 • Inzicht in de impact van Smart Industry op je bedrijf.
 • Inzicht in hoe je deze ontwikkelingen kunt gebruiken om je concurrentiepositie te verstevigen.
Gijs van Wulfen - Keynote speaker

Avond 2: Hoe innoveer je succesvol?

Je hoeft geen innovatiemanager of productontwikkelaar te zijn om innovatief te zijn. Innovatie is geen afdeling, het is een mentaliteit. En jij kunt deze mentaliteit ook krijgen. Als je innoveert met een stappenplan zoals je deze avond krijgt aangereikt, geeft dat houvast en vergroot het de kans op succes. Er staat je een prachtige innovatiereis te wachten.

Docent: Gijs van Wulfen is een erkende autoriteit en keynote speaker over innovatie en design thinking. Hij werd gekozen als een van de eerste LinkedIn-beïnvloeders en vanaf 2017 volgen 300.000 mensen over de hele wereld zijn bijzonder boeiende, productieve en inzichtelijke berichten. In 2016 werd Gijs de nummer 2 in de internationale Top 40 Innovation Bloggers. In 2017 werd zijn boek ´Het Innovatie Doolhof' verkozen tot 'Managementboek van het jaar'. Gijs stichtte bovendien de FORTH-innovatiemethode, die structuur geeft aan het chaotische begin van innovatie, terwijl het creatief denken nog steeds wordt bevorderd. De FORTH-methode helpt bedrijven bij het genereren van goed geconstrueerde nieuwe concepten voor producten, diensten en bedrijfsmodellen.

Wat levert het je op?

 • Een praktisch 6-stappenplan voor innovatie van jezelf en je bedrijf.
 • Inzicht in de juiste mentaliteit voor innovatie.
 • Inzicht in hoe je je medewerkers mee krijgt in je innovatieplannen.
Hinrich Slobbe - Financieel adviseur

Avond 3: Hoe sta je er financieel voor?

In deze bijeenkomst staat finance centraal. Weten we eigenlijk hoe we er voor staan op dit moment en hoe belangrijk is dat om te weten? Welke financiële ratio’s zijn belangrijk en hoe kunnen we deze beïnvloeden?

Docent: Hinrich Slobbe is inmiddels ruim 35 jaar werkzaam als financieel adviseur en trainer op het gebied van budgetteren, balanced score cards, financiering, waardebepaling en werkkapitaalbeheersing. Begonnen als 21-jarige leraar in het middelbaar onderwijs en hoger beroepsonderwijs. Na het afstuderen op Erasmus Universiteit in de Bedrijfseconomie met als specialisatie Human Resource Accounting heeft hij zich volledig gestort op het bedrijfsleven en de publieke sector. Slobbe werkt voor klanten uit de AEX en MKB, zowel voor profit- als non-profit-organisaties. Hij heeft veel trainingen voor managementteams verzorgd waaruit vaak adviestrajecten voor implementatie volgden. Onderwijs is daarbij altijd in de buurt gebleven en daarom doceert hij veel in zeer diverse post-HBO programma’s.

Wat levert het je op?

 • Je leert welke financiële ratio´s belangrijk zijn voor financiële gezondheid van je onderneming.
 • En hoe je deze ratio´s kunt beïnvloeden.
 • Inzicht in het waardecreërend vermogen en hoe dat het beste kan worden gemonitord.
Karin Kleingeld - Founding partner Next Level MKB

Avond 4: Ben je klaar voor een Next Level?

Na een wrap-up van de vorige avonden bekijken we in deze bijeenkomst naar het hoe en waarom van strategische planning. Vanuit een strategisch plan houd je focus en kom je tot heldere, gefundeerde operationele keuzes in je bedrijfsvoering. Zo ben je optimaal voorbereid op de toekomst.

Docent: Karin Kleingeld Founding partner Next Level MKB. Afkomstig uit een kleurrijke Brabantse ondernemersfamilie, en opgegroeid tegen de achtergrond van alle ups en downs van het ondernemen. Karin is ondernemer (o.a. Kredietpaspoort en de MKB Kredietcoach) en sparring partner voor meerdere MKB bedrijven die een strategisch veranderproces doormaken. Daarnaast is zij oprichter van de Entrepreneurial Governance Foundation. Ze ontwerpt lesprogramma’s op het gebied van marketing, ondernemerschap en governance dicht op de MKB praktijk en publiceert. Als psycholoog, marketeer en bedrijfskundige schakelt zij uitermate snel door naar de essentie en heeft zij een brede blik. Haar stijl is open, informeel en direct met een gezond relativeringsvermogen.

Wat levert het je op?

 • Je krijgt zicht op de volgende stap voor jou als ondernemer.
 • Inzicht in hoe jij slim onderneemt in de steeds veranderende omgeving.
 • Inzichtelijk krijgen of je bedrijf klaar is voor een next level.

“Interessante programma onderdelen, de interactie tussen de deelnemers vanuit de diverse disciplines van het MKB. Dit heeft al geleid tot 2 bedrijfsbezoeken en meer zullen nog volgen.”