Goed om te weten

Blogs over bedrijfspensioen

Aaron Pool

Staatssecretaris Wiebes: Pensioen in eigen beheer stoppen

Eric Wiebes staatssecretaris van Financiën wil af van het pensioen in eigen beheer en heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend. De regelgeving over deze pensioenopbouw is de laatste jaren steeds ingewikkelder geworden en een groot deel van de DGA's met pensioen in eigen beheer heeft te weinig pensioen opgebouwd om de pensioenverplichting te dekken. Dit moet anders vindt Wiebes. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, gaat het naar verwachting in per 1 januari 2017. Heeft u pensioen in eigen beheer? Dan kan ik me voorstellen dat dit wetsvoorstel vragen bij u oproept. Daarom leg ik graag de scenario’s aan u uit.

De gevolgen voor u

Een opbouw van het pensioen in eigen beheer is dan niet meer mogelijk.

Heeft u pensioen opgebouwd binnen uw eigen bv? Dan heeft u drie mogelijkheden:

  • aanhouden pensioen
  • afkopen pensioen
  • omzetten in een oudedagsverplichting

Kiest u voor afkopen van het pensioen of het omzetten in een oudedagsverplichting? Dan komt de overheid u tegemoet. U mag de lagere fiscale waarde van het pensioen als uitgangspunt nemen in plaats van de commerciële waarde. Bij afkoop hoeft u daarnaast over de waarde met meetdatum 31 december 2015 geen revisierente (fiscale straf) meer te betalen en krijgt u een belastingkorting. Deze korting is in 2017 34,5% en neemt de komende drie jaar af. Verder mag u bij omzetting in een oudedagsverplichting bijvoorbeeld altijd een bedrag storten in een lijfrenteverzekering of op een lijfrenterekening.

Overbrengen naar eigen beheer

Heeft u een pensioenverzekering die onderdeel uitmaakt van het eigen beheer? Dan heeft u de mogelijkheid om de waarde van de verzekering naar de bv over te brengen. U moet zorgen dat u dit vóór 1 april 2017 in gang heeft gezet.

Aanhouden huidige pensioenverzekering

U kunt er ook voor kiezen om de huidige pensioenverzekering te laten doorlopen. Daarvoor heeft u een nieuwe pensioenbrief nodig, die ook vóór 1 april 2017 opgesteld moet zijn. In deze pensioenbrief staan de pensioenen die de bv aan u als DGA toezegt; deze situatie verandert nu u geen pensioen in eigen beheer meer kunt opbouwen. Uw accountant of belastingadviseur kan u meer vertellen over de voor- en nadelen van het wetsvoorstel als u in deze situatie zit.

Verzekeringspolis afkopen en/of financieren afkoop?

Klanten stellen ons vaker de vraag wat de waarde is van hun verzekeringspolis en of ze deze kunnen afkopen. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt af van de soort polis en van de verzekeraar.

Daarnaast wordt in de markt gewezen op mogelijkheden om de afkoop van pensioen in eigen beheer te financieren. Mijn mening is dat het invullen van de financieringsbehoefte het slotstuk moet zijn van het advies van de accountant en/of financieel planners. Een oplossing is maatwerk en afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een juiste samenwerking van alle partijen zorgt voor het best passende resultaat. En als het dan passend is, kan de Rabobank met u naar financieringsmogelijkheden kijken.

Waar kiest u voor?

Het is belangrijk dat u niet alleen stilstaat bij de tegemoetkomingen die de overheid u biedt. Welke genoemde mogelijkheid u ook kiest, het heeft gevolgen voor de hoogte en opbouw van uw pensioen. Nu en in de toekomst. En het heeft gevolgen voor uw eventuele partner of ex-partner. Ook het nabestaandenpensioen is namelijk niet meer of anders geregeld. Ik raad u aan om daar goed naar te kijken. Net als naar uw inkomen als u met pensioen gaat. Dat zal mogelijk minder zijn dan u dacht. Ik wil u graag aangeven dat elke hierboven genoemde situatie voor iedereen anders is. Het is daarom goed dat als u voor een keuze ten aanzien van pensioen in eigen beheer staat, u weer opnieuw naar uw wensen en plannen voor de toekomst kijkt en te kijken wat dat financieel voor u en uw partner betekent.

Wilt u voor de toekomst opnieuw een aanvullend pensioen? Dan heeft u meerdere manieren om uw toekomstig inkomen en vermogen aan te vullen. Zo kunt u kiezen voor een volledig verzekerde regeling met een toezegging vanuit de bv. Of voor sparen of beleggen in privé, al dan niet op een fiscaal vriendelijke manier (bijvoorbeeld banksparen). Een ander alternatief is om uw hypotheek of leningen af te lossen, zodat u later deze lasten niet meer hoeft te betalen. Zoals u leest, is iedere situatie is anders. Laat u goed adviseren. Wij staan daarom voor u klaar om u meer te vertellen over de verschillende mogelijkheden.

Aaron Pool
Hoofd Rabo PensioenAdvies

Mail

Blog, 7 december 2016

Contact

Rabobank