"Het is belangrijk dat in een pensioenregeling risico en rendement in balans zijn met elkaar"

Een pensioenregeling is een mooie extra voor uw personeel. Maar hoe kiest u nou de meest geschikte pensioenregeling? Ineens krijgt u te maken met vragen zoals ‘hoeveel risico wil ik lopen’ en ‘hoeveel geld wil ik inleggen en wat krijg ik daarvoor terug?’ Jasper Haak, beleggingsexpert en eigenaar van AF-Advisors: “Een van de belangrijke dingen is dat risico en rendement in balans zijn met elkaar.” Hij en pensioenexpert Jack Borremans van LNBB actuarissen + pensioenconsultants onderzochten het Rabo BedrijvenPensioen in relatie tot alle soortgelijke regelingen in Nederland. Zij geven hun mening over de beleggingsmotor. Een van de belangrijkste onderdelen van een collectieve pensioenregeling.

Solide beleggingsstrategie

De laatste jaren hebben de overheid en aanbieders van pensioenen maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat er onderaan de streep genoeg geld overblijft als de pensioenleeftijd is bereikt. Een goed voorbeeld hiervan is Life Cycle beleggen (zie afbeelding: Life Cycle van het Rabo BedrijvenPensioen). Hiermee wordt het beleggingsrisico afgebouwd als de pensioenleeftijd van uw werknemer dichterbij komt. Jack Borremans: "Vlak voor de pensioenleeftijd is het opgebouwde pensioenvermogen het hoogst. Een risicovolle belegging heeft dan de meeste impact. Dit wil je voorkomen. Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat je op dat moment het hoogste rendement zou kunnen behalen als je meer risico loopt. Die afweging moeten ondernemers zelf maken."

Een goede balans tussen de risico’s en het rendement zou moeten leiden tot een stabiel pensioenresultaat. Borremans: "De Rabobank heeft daarin een goede balans gevonden met het Rabo BedrijvenPensioen. Daarin is sprake van een conservatief en actief beleggingsbeleid met weinig risico over de hele looptijd.” Met conservatief en actief bedoelt Borremans dat er in de beleggingen op een actieve manier eerder op safe gespeeld wordt dan dat er risico’s worden genomen met alleen oog op rendement. Haak vult aan: "Misschien is de Rabobank daarin iets te voorzichtig, maar feit blijft wel dat meer risico ook je rendement flink onderuit kan halen." Het voordeel van deze beleggingsstrategie is dat op voorhand duidelijk is wat er ongeveer na de pensioenleeftijd is opgebouwd. Door het beperkte risico zal dit nooit veel minder, maar ook nooit veel meer zijn. Een actief beleggingsbeleid daarbij kost natuurlijk meer geld dan een passief beleid, maar daar krijg je dus een zo veilig mogelijke pensioen voor terug. Daarin onderscheidt het Rabo BedrijvenPensioen zich."

Life Cycle van het Rabo BedrijvenPensioen

Afbouw beleggingsrisico in het Rabo BedrijvenPensioen

Life cycle beleggingen

Wie de pensioenregeling past…

In vrijwel alle gevallen komt er advies aan te pas als een werkgever kiest voor een collectieve pensioenregeling voor zijn werknemers. En dat advies kost geld. Borremans: "Advies geeft je een beeld of een regeling wel echt past. Maar het gaat verder dan dat. Een pensioenregeling moet ook afgestemd worden op het bedrijf. Medewerkers en de OR moeten geïnformeerd worden. Bij het Rabo BedrijvenPensioen wordt dat allemaal uit handen genomen." Het Rabo BedrijvenPensioen is dus een moderne pensioenregeling die zich richt op gemak en een solide rendement.

Online voorbereiden: bespaar tijd en geld

Een aanvraag voor het Rabo BedrijvenPensioen start u zelf online. Een handige manier om zelf meer te weten te komen over pensioenen en u bespaart hiermee tijd en geld. Na afronding van het online voorbereiden, neemt een pensioenadviseur binnen 2 werkdagen contact met u op voor het afrondende adviesgesprek. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om u niet online voor te bereiden en u vanaf dat moment al bij te laten staan door een adviseur.

Lees meer over het Rabo BedrijvenPensioen

Contact

Rabobank