Zakelijk IBAN vinden en IBAN-Naam Check

Die stapel facturen werk je aan het eind van de maand weg. Maar wacht, klopt de naam van deze leverancier wel bij het rekeningnummer? Controleer het met de IBAN-Naam Check.

IBAN-Naam Check

Twijfel je of de naam van een persoon of bedrijf klopt bij het IBAN? Met onze IBAN-Naam Check maak je met zekerheid geld over in Rabo Internetbankieren, Rabo Internetbankieren Professional of de Rabo App. Zo voorkom je vergissingen en ga je fraude tegen.


De IBAN-Naam Check controleert of de naam bij een rekeningnummer wel dezelfde is als de naam die bekend is bij de bank. Bij bedrijven met een zakelijke rekening van de Rabobank checken we óók de handelsnaam van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK). De IBAN-Naam Check geeft bovendien een melding als de rekening niet meer bestaat, of als de rekeninghouder is overgestapt naar een nieuwe bank. Het nieuwe IBAN sla je dan eenvudig op in je adresboek.

Hoe werkt de IBAN-Naam Check?

Voer bij je online betaling de naam en het rekeningnummer van de ontvanger in:

Als de naam bij het rekeningnummer hoort: je krijgt geen melding en je kunt gewoon geld overmaken. Als de naam niet bij het rekeningnummer hoort: je krijgt een melding. Misschien is het rekeningnummer opgezegd, heb je de verkeerde naam ingevoerd of is er sprake van fraude. Je kunt gewoon geld overmaken, maar vraag liever eerst de juiste naam na bij de ontvanger. Het zou zonde zijn als je geld niet bij de juiste persoon aankomt.

Veelgestelde vragen

Controleert de IBAN-Naam Check ook incasso’s?

Nee, de IBAN-Naam Check controleert alleen losse, zakelijke betalingen. Incasso’s kun je zelf weigeren, stopzetten of terugboeken in de Rabo App of Rabo Online Bankieren.

Lees hoe je een incasso stopzet of terugboekt
De IBAN-Naam Check geeft een melding bij mijn bedrijfsnaam. Wat moet ik doen?

Dit komt voor als:

Klanten nog niet eerder geld naar je IBAN hebben overgemaakt. Je bedrijfsnaam niet of met een verkeerde handelsnaam in het register van de KvK staat.

Wat moet je nu doen? Zet je bedrijfsnaam duidelijk op je facturen of de handelsnaam waarmee je bekend bent bij de bank. Kijk voor meer informatie op de website van SurePay, het bedrijf achter de IBAN-Naam Check.

Lees meer op Surepay.nl
Ik heb een zakelijke rekening bij een andere bank. Controleert de IBAN-Naam Check mijn handelsnaam dan ook bij de KvK?

Gebruikt je bank ook de IBAN-Naam Check? Dan controleren we het rekeningnummer van je bedrijf bij je bank én de handelsnaam bij de KvK. Als je bank de check niet gebruikt, controleren we alleen het rekeningnummer bij je bank.

Tegen welke soorten fraude beschermt de IBAN-Naam Check?

De IBAN-Naam Check gaat meerdere soorten fraude tegen. Bijvoorbeeld brievenbusfraude. Bij brievenbusfraude haalt iemand een factuur uit de postbus van je bedrijf. Die factuur maakt hij na met een ander IBAN en stopt die terug in je brievenbus. Je betaalt de zakelijke factuur dan aan een verkeerd IBAN.

De IBAN-Naam Check geeft een melding als de naam niet klopt bij het rekeningnummer.

Werkt de IBAN-Naam Check ook voor betaalbestanden of batches?

Nee, de IBAN-Naam Check controleert alleen losse online betalingen. Voor grote betaalbestanden of incassobatches hebben we de IBAN-Naam Check voor Bestanden gemaakt.

Meer over de IBAN-Naam Check voor bestanden

Neem contact met ons op