Antwoorden en tips over verzekeren voor startende ondernemers

Goed verzekerd op weg

Als startende ondernemer komt er veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf. Wij helpen je daarom graag met een goede start. Wij geven graag antwoord op de meest gestelde vragen.

Welke risico’s loop ik als ondernemer en wat moet ik verzekeren?
Als ondernemer loop je verschillende risico’s. Welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn, hangt af van de branche waarin je werkt. Er is een aantal verzekeringen die voor veel ondernemers belangrijk zijn. Dat zijn de zakelijke rechtsbijstandverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Met de zakelijke rechtsbijstandverzekering is jouw bedrijf verzekerd tegen juridische geschillen. Denk bijvoorbeeld aan een discussie met een leverancier of afnemer. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf en jouw medewerkers tegen schade veroorzaakt bij anderen. Hierbij kun je denken aan een bedrijfsongeval.

Lees meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Lees meer over de zakelijke rechtsbijstandverzekering

Wat kosten verzekeringen?

De premie die je betaalt, is afhankelijk van de branche waarin je werkt, het aantal medewerkers en jouw omzet. Wil je weten wat de exacte premiekosten zijn? Log in met jouw zakelijke bankpas en Rabo Scanner en bereken vrijblijvend de premie.

Ben je nog geen Rabobankklant?

Kan ik mijn particuliere aansprakelijkheidsverzekering zakelijk gebruiken?

Jouw particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die je als ondernemer of jouw werknemers veroorzaken. Daarom is het verstandig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Lees meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Verschil tussen de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheid is een risico voor iedere ondernemer om rekening mee te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijfsongeval. Met deze verzekering ben je ook verzekerd tegen schade die je zelf of jouw medewerkers veroorzaken.

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade als gevolg van een beroepsfout. Deze verzekering is interessant als je een adviserend beroep hebt zoals makelaar of architect.

Lees meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Lees meer over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Hoe zit het met leveringsvoorwaarden en aansprakelijkheid?

Stel: je hebt jouw eerste opdracht binnen gehaald. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene voorwaarden van jouw product of dienst en jojuw aansprakelijkheid? In de algemene voorwaarden staan de wederzijdse rechten en plichten tussen koper en verkoper. Denk daarbij aan de betaaltermijn, garantiebepalingen, levertijden en wat je moet doen als er iets misgaat. Een aantal tips als het gaat om de algemene voorwaarden:

 • Deel voorwaarden op tijd met jouw klant
 • Vermeld jouw voorwaarden in de offerte
 • Blijf redelijk in jouw voorwaarden
 • Informeer klanten op tijd als jouw voorwaarden veranderen
 • Verwijs altijd naar de juiste voorwaarden

Je kunt voor het opstellen van de voorwaarden kijken naar jouw branchevereniging. Zij hebben de voorwaarden al juridisch getoetst en gedeponeerd. Het is wel aan te raden deze standaardvoorwaarden aan te passen op jouw bedrijf en deze tijdig te toetsen door een advocaat of jurist.

Waarom zou ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten?

Als ondernemer heb je bij arbeidsongeschiktheid geen recht op een wettelijke uitkering. Een AOV is bedoeld om inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid toch op te vangen. Het InkomensZekerPlan is de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Deze AOV beschermt jouw inkomen bij arbeidsongeschiktheid, waardoor je bijvoorbeeld jouw vaste lasten kunt afdekken. Zo werk je vanuit een prettige positie aan jouw terugkeer in jouw bedrijf.

Lees meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voor wie is de AOV belangrijk?

Omdat de overheid voor ondernemers geen regeling getroffen heeft, is het voor ondernemers belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Lees meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ik importeer vanuit het buitenland. Kan dat en hoe zit het met aansprakelijkheid?

Als je producten importeert vanuit het buitenland verschillen de risico’s of dit binnen of buiten de EU is. Een producent is aansprakelijk voor schade als hij niet de veiligheid kan bieden die de klant mag verwachten. Importeer je producten uit een land buiten de EU? Dan ziet de wet je als producent. Als er dus iets mis is met het product ben je zelf verantwoordelijk. Importeer je binnen de EU? Dan is de producent verantwoordelijk.

Als eindverantwoordelijke is het belangrijk goed te onderzoeken of het product voldoet aan alle wettelijke eisen. Anders mag je het product namelijk niet op de markt brengen. Als je dat toch doet, kan de controlerende instantie je vragen het product van de markt te halen en krijg je een boete. Je kunt zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.

Een aantal tips voor als je gaat importen buiten de EU:

 1. Maak duidelijke afspraken met jouw leverancier over levering, betaling, kwaliteit, aansprakelijkheid, eigendomsoverdracht, transport, kosten en beëindiging van het contract.
 2. Maak gebruik van standaardcontracten, deze vind je bij ICC Nederland.
 3. Stem jouw contract af met een advocaat of jurist.
 4. Laat jouw contract en inkoopvoorwaarden vertalen.
 5. Verwerk de inkoopvoorwaarden in het contract.
 6. Zorg voor boetebepalingen in het contract als producten later dan afgesproken worden geleverd.
 7. Bestel eerst een kleine bestelling om te kijken of de leverancier de afspraken na komt.
 8. Ga langs bij de leverancier indien mogelijk. Lukt dat niet? Vraag dan rapporten en reviews op.

Een alternatief is werken met een lokale agent. De Kamer van Koophandel of uw Rabobank kan je hierbij helpen.

Welke dekking valt onder een transportverzekering?

Deze verzekering is handig wanneer je zelf spullen vervoert of als je regelmatig jouw spullen door anderen laat vervoeren. De transportverzekering biedt je overal ter wereld dekking. Ontstaat er schade aan uw spullen? Dan ben je daarvoor tot een bedrag van € 50.000 verzekerd. Heb je een transportbedrijf? De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking als je spullen vervoert van anderen.

Lees meer over de transportverzekering

Verzeker risico’s met Interpolis ZekerVanJeZaak®

Je kunt jouw bedrijfsrisico’s verzekeren met Interpolis ZekerVanJeZaak®. Het verzekeringspakket voor midden- en kleinbedrijven.

Meer lezen over Interpolis ZekerVanJeZaak®

Contact

Rabobank