Hoe werkt het combineren van financieringen

Wie wil investeren en geld nodig heeft, komt steeds vaker bij een combinatie van financieringen uit. De traditionele lening is meestal onderdeel van zo’n combinatie. Door bijvoorbeeld een deel op te halen via crowdfunding kunnen wij het resterende bedrag beter financieren. Daarnaast kunt u door te combineren ieder deel van uw investering financieren met een passende vorm. Het combineren van financieringsvormen wordt ook wel stapelen genoemd.

Financieringen stapelen

Iedere investering begint met een plan. Heeft u een plan uitgewerkt, dan kunt u op zoek naar potentiële investeerders. U kunt zelf diverse partijen benaderen, of u doet een financieringsaanvraag bij de Rabobank. De adviseurs stapelen dan samen met u.

Er zijn tal van mogelijkheden. Soms past een financieringsvorm naadloos en soms alleen in specifieke gevallen. Denk aan voorraadfinanciering of debiteurenfinanciering. Met een uitgewerkt investeringsplan kan snel duidelijk worden welke financieringsvormen passen. Uw wensen en behoeften spelen daarbij mee. Tot slot is ook uw omzet en type bedrijf nog van belang.

Voorbeelden van gestapelde financieringen

Door het stapelen van financieringen is er meer mogelijk. Bekijk de voorbeelden om te zien hoe het werkt.

U wilt een nieuw product aan de man brengen. Daarvoor heeft u twee bedrijfsauto’s nodig en een fors bedrag aan werkkapitaal. U heeft al een voorraad aangelegd en al enkele facturen verstuurd.

Een mogelijke financieringsoplossing:

 • Lease
 • Debiteurenfinanciering (factoring)
 • Voorraadfinanciering (factoring)

De bedrijfsauto’s kunt u onderbrengen in een lease. U weet welk bedrag u maandelijks betaalt en kiest zelf de looptijd. Met factoring kunt u een deel van het werkkapitaal dat nu vastzit in uw voorraad en debiteuren vrijmaken.

U heeft een flinke som geld nodig voor een investering. Het blijkt dat u onvoldoende eigen vermogen en onderpanden heeft. De mogelijkheden voor een bancaire financiering zijn dan beperkt.

Een mogelijke financieringsoplossing:

 • Lening
 • Krediet
 • Staatsgarantie

Doordat de overheid garant staat voor u kunt u toch in aanmerking komen voor een bancaire financiering. U krijgt bijvoorbeeld een deel van het bedrag in een krediet en een ander deel in een lening.

Er bestaan vanuit de overheid verschillende borgstellingsregelingen: Borgstellingskrediet MKB, Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) en Groeifaciliteit. Waar mogelijk zetten wij deze graag in voor uw financiering.

U heeft een innovatief product bedacht, maar u heeft geld nodig om het in de markt te zetten. Wij geloven in uw plan, maar willen graag de risico’s spreiden. Een deel kunt u lenen bij de Rabobank, maar voor de rest van het geld moet u op zoek naar andere investeerders. Dat wij geloven in uw plan, geeft andere investeerders ook vertrouwen.

Een mogelijk financieringsoplossing:

 • Lening
 • Private equity of informal investors

Via de netwerken van de Rabobank kunt u in contact komen met investeringsmaatschappijen (private equity) en vermogende personen (informal investors). Zij kunnen ervoor zorgen dat u toch het benodigde geld bij elkaar krijgt. Vaak staat daar medezeggenschap tegenover en zij willen meedelen in de winst. Maak hier goede afspraken over.

Met het juiste bedrag kunt u eindelijk uw nieuwe product lanceren. U bent met een adviseur van de Rabobank in gesprek gegaan, maar hij kan u niet direct aan het gewenste bedrag helpen. Hij raadt u aan om ook contact te zoeken met verschillende crowfunding-platformen.

Een mogelijk financieringsoplossing:

 • Lening
 • Crowdfunding

U kunt een deel van het geld ophalen via crowdfunding. Crowdfunding heeft als voordeel dat u reactie krijgt vanuit een breed publiek. Deze reacties zijn meestal een goede graadmeter voor het succes van uw plan. Is de 'crowd' enthousiast, dan helpt dit ook bij het rondkrijgen van de bancaire lening.

Gestapeld financieren: laat u inspireren

U hoeft niet zelf uit te zoeken welke financieringsvormen bij uw plan passen. U kunt zich op verschillende manieren oriënteren, voordat u in gesprek gaat met een Rabobankadviseur.

 • Financieringsindicator: met de indicator kunt u ontdekken of uw financieringsaanvraag kans van slagen heeft. Ga naar Partnerinfinancieren.nl/indicator en doorloop de stappen.
 • Netwerken: de Rabobank is van oudsher een partij die verbindt en kennis verspreidt. Via onze netwerken kunt u in contact komen met investeerders, klanten en andere ondernemers. Zowel regionaal als internationaal. Uw Rabobank helpt u hier graag bij.
 • Rabo Meet & Grow: op deze regionale evenementen komen ondernemers en kapitaalverstrekkers samen. U maakt kennis met onder andere  investeringsmaatschappijen en regiofondsen in een ongedwongen setting. Ook uw eigen Rabobank is aanwezig. Zoek een evenement bij u in de regio.
 • Financieringsverkenner: met de financieringsverkenner kunt u te weten komen welke regionale partijen aansluiten bij uw plannen. Ga naar Partnerinfinancieren.nl/verkenner.

Uw financieringsaanvraag: maak kennis met onze mogelijkheden

Bent u voor uw gevoel voldoende op de hoogte en wilt u zo snel mogelijk een passende financieringsoplossing voor uw plan? Wij gaan graag met u in gesprek en vertellen u de mogelijkheden. Daarbij kijken we verder dan ons eigen assortiment. Waar mogelijk helpen wij u verder, waar nodig stapelen we financieringen. Start uw financieringsaanvraag.

Lees meer over het aanvragen van een financiering

Contact

Rabobank