Op weg naar goud via de crowd

Tietsia Hofman-Brandsma

"Heb jij ook de oranjekoorts zo gemist tijdens het EK? Geen over de top versierde straten, ongegeneerd uitgedoste supporters, hoge verwachtingen, jong en oud, gezelligheid en saamhorigheid in het kwadraat. Ik heb mijn pijlen maar gericht op Rio. Op de olympiërs die voor een oranje podium gaan zorgen. Het Wilhelmus, trots en soms een traantje wegpinkend. De Olympische Spelen met als doel het samenbrengen van landen om de saamhorigheid te bevorderen en te verbinden."

Gunfactor

"Sport verbroedert en verbindt. Hoe mooi is het dan dat meerdere topsporters hun deelname hebben gefinancierd via een crowdfundingscampagne. Verbinding via een betrokken achterban, de sportliefhebbers. De olympische  droom spreekt veel mensen aan, de gunfactor is dan ook hoog in alle lagen van de samenleving. Zo biedt crowdfunding  de ondernemende topsporter de mogelijkheid om het beste uit zichzelf te halen en zich volledig te focussen op dat ene doel."

De vier P’s

"De link tussen topsporters en ondernemers is al vaak gelegd. Beide zijn vol van ambities, gaan volledig op in hun passie en zijn vastbesloten hun dromen te realiseren. Crowdfunding helpt daaraan mee en neemt snel in populariteit toe, zowel in de sportwereld  als in de zakelijke markt. Ondernemers spreken de bank ook vaker aan over crowdfunding. Ik hoor steeds vaker geslaagde campagnes voorbij komen. Rode draad in een recente succesvolle campagne waren de vier P’s: persoonlijk, plan, platform en promotie. Een persoonlijk en authentiek verhaal, een helder en concreet plan, een passend en betrouwbaar platform en vooral op maat gesneden marketing. Bij het betreffende  jonge bedrijf waren dit de belangrijkste succesfactoren voor een geslaagde campagne."

Passende financiering

"Als partner in financieren denken we als bank daar graag actief in mee. Ook wij willen onze ambities vervullen en ondernemers helpen hun dromen waar te maken . Een misvatting hierbij is dat een alternatieve financieringsvorm als crowdfunding een vervanging is van een bankfinanciering. Juist een combinatie kan uitkomst bieden, waarbij de financieringsvormen elkaar mooi kunnen versterken. Net als bij iedere financieringsvorm geldt natuurlijk voor crowdfunding dat het bij je moet passen. Groot voordeel is dat het een financierings- én promotiemiddel inéén is. Voor zowel ondernemers als topsporters een belangrijke meerwaarde."

Winnen doe je samen

"Ik zie het al voor me als ik straks in augustus op het puntje van mijn stoel zit: 200 meter, Dafne Schippers of toch weer ús Epke? Zoals de prachtige slogan van de crowdfundingscampagne van twee olympische zeilsters luidt: "Winnen doe je samen!"

Wil je meer weten over de mogelijkheden van crowdfunding?"

Bekijk onze financieringen

Contact

Rabobank