Startkapitaal gezocht: via de crowd of via de bank?

Joost Martens

“Overheidsregelingen, investeringspartijen, crowdfunding. Financieren kan tegenwoordig op vele manieren. En steeds makkelijker, want door allerlei online platformen is het eenvoudig om met investeerders en je bank in contact te komen. Handig voor u als ondernemer, want u bent veel minder afhankelijk van één financieringsbron. In deze blog vertel ik meer over crowdfunding, bankfinancieringen en de combinatie hiervan. Financieren anno 2016: stapelen!”

Betrokken investeerders

“Als beginnend ondernemer kunt u tegenwoordig iedereen als mogelijke financier benaderen. Een optie is om bijvoorbeeld een benodigde opstartfinanciering van €10.000 op te halen door bij 100 mensen ieder 100 euro op te halen. Dit fenomeen heet crowdfunding, een van de snelst groeiende vorm van financieren. Met crowdfunding kunt u bekenden, maar ook onbekenden vragen om te investeren in uw idee. Onbekenden benadert u natuurlijk via internet, via crowdfunding-platforms.”

“Crowdfunding heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo geeft het een goede indicatie van de slagingskans van uw idee dat u in de markt wilt zetten. Hoe meer mensen in uw idee willen investeren, hoe beter het blijkbaar aanslaat in de markt! Daarnaast kunt u via een crowdfunding-campagne een groep investeerders verzamelen die meteen zeer betrokken klanten kunnen worden. Zij worden in feite ambassadeur van uw onderneming en zullen voor prima mond-tot-mondreclame zorgen. Betere reclame is er niet! Ten slotte bent u niet afhankelijk van het enthousiasme van één investeerder. Overigens zijn aan crowdfunding natuurlijk ook voorwaarden verbonden, laat uzelf van tevoren dus altijd goed informeren!”

De bank als basis

“Een financiering bij uw bank heeft natuurlijk ook voordelen. Zo zal een bank, in tegenstelling tot sommige andere investeerders, geen aandelen vragen en dus ook geen inspraak hebben. U houdt de touwtjes dus zelf in handen. Ook kunt u bij uw vertrouwde contactpersoon terecht om meerdere zaken te regelen: financiering, betalingsverkeer, verzekeringen. Makkelijk dus! Daarnaast kunt u bij de bank ook terecht voor een kredietfaciliteit. Hierbij kunt u vaak gebruik maken van ‘rood staan’ tot een bepaalde limiet.“

Zij aan zij met uw adviseur

“Gelukkig staat u er als startende ondernemer niet alleen voor in uw zoektocht naar kapitaal. Uw Rabobankadviseur denkt met u mee en kan zijn netwerk gebruiken om de juiste financieringsvorm te vinden. Maar het kan voorkomen dat een bank gelooft in uw plan, maar de totale financiering niet zelf kan of wil dragen. De verschillende financieringsvormen kunnen dan ‘gestapeld’ worden. Een lening bij de bank, het inschakelen van overheidsregelingen én een crowdfunding-campagne. Dit is het moderne financieren; de kracht van de combinatie!”

Meer mogelijk dan u misschien denkt

“Mijn belangrijkste boodschap voor startende ondernemers: bedenk goed welke financieringsvorm bij u als persoon én bij uw onderneming past. Vergelijk de voorwaarden die de verschillende partijen stellen en kijk waar jij je comfortabel bij voelt. Laat je informeren door collega-ondernemers, door je bank of ga zelf op zoektocht. Je zult zien dat er meer mogelijk is dan je denkt.”

“Vindt u het leuk om vaker een kijkje achter de schermen bij de bank te krijgen blijf mij dan vooral volgen. En mocht u nog vragen hebben, neem gerust eens contact op. Succes met ondernemen!”

Contact

Rabobank