De overeenkomst tussen filmregisseurs en accountmanagers

Tietsia Hofman-Brandsma

"Wat is de overeenkomst tussen een goede filmregisseur en een accountmanager bedrijven van de Rabobank. Die vraag komt bij mij op als ik naar de uitreiking van de Oscars kijk. Een Mexicaanse regisseur met een niet uit te spreken naam krijgt een Oscar. Een heel circus, glitter en glamour, een wereld die ver van me af staat als nuchtere Friezin. Een overeenkomst lijkt dan ook ver weg, is mijn eerste conclusie. Of toch niet?"

"Denkend aan de veranderende rol van de Rabobank, van verstrekker van bancaire financieringen naar 'partner in financieren', filosofeer ik toch verder. Wat maakt je eigenlijk tot een goede regisseur?"

Regisseren door te improviseren

"Een filmregisseur is in ieder geval van vele markten thuis, is een spin in het web en schuwt het niet buiten zijn kaders te treden. Soms is dit ook geboren uit noodzaak, als het budget bijvoorbeeld niet groot genoeg is om alles uit de kast te trekken om de gedroomde productie te maken. Dit vraagt improvisatietalent. De mogelijkheden tegenwoordig zijn gelukkig veel groter door de nieuwste technieken, digitalisering van productie, distributie en vertoning. Dit leidt tot keuzes die niet altijd voor de hand liggen. Het vraagt in ieder geval meer creativiteit, wat het werk als regisseur een nieuwe dimensie geeft."

"De eerste overeenkomst: we kunnen de investeringen van ondernemers niet altijd meer 100% bancair financieren. We zoeken dan voor de klant naar een mix van financieringsoplossingen. De mogelijkheden zijn tegenwoordig legio en nemen steeds verder toe. Dit maakt het er niet overzichtelijker op voor ondernemers en hier komen wij als accountmanagers om de hoek kijken. Onze creatieve kwaliteiten zullen meer op de proef gesteld worden en persoonlijk maakt dit mijn werk een stuk aantrekkelijker."

Samen het proces door

"Regisseurs regisseren films, toch? Of is de film alleen het eindproduct en gaat het om het proces, de weg er naar toe? Ik denk het wel. De regisseur vertelt een verhaal, voegt toe, schept helderheid, geeft richting, gidst de cast en crewleden als een soort reisleider door het verhaal, verplaatst zich in het publiek en corrigeert als de beleving er nog niet is."

"Bingo, weer een overeenkomst! Door ons eerst goed te verdiepen in de ambities en plannen van ondernemers weten we wat het eindproduct moet zijn. In overleg met hen zoeken we naar partijen binnen en buiten ons netwerk die ons gezamenlijk tot de eindbestemming kunnen brengen. Dit doen we door het verhaal van de klant te vertellen, het plan in scene te zetten en partijen over de streep te trekken mee te doen in de crew. Regelmatig raadplegen we de ondernemer of het gevoel goed is bij de stappen die we zetten. Zo niet, dan reageren wij als regisseur en doen we de take opnieuw. Zo komen we tot de meest ideale financieringsoplossing. That’s a wrap."

Oscar

"Afgelopen jaar ben ik als financieringsspecialist betrokken geweest bij de financiering van een innovatief en duurzaam bedrijf. We kregen de financiering rond door een mix van financieringsoplossingen te bieden. Een mooi voorbeeld van onze huidige werkwijze. De waardering van de ondernemer, het prachtige resultaat van de investering en het feit dat ik hier een bijdrage aan mocht leveren, voelen voor mij als een Oscar. En dit smaakt naar meer. Ik heb er zin in. Dus ondernemers: kom maar op met die plannen!"

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden?

Bekijk onze financieringen

Contact

Rabobank