IQ, EQ en Accu

Jasper Geselschap

Over ondernemer Elon Musk is een boek geschreven dat een beeld geeft van zijn persoonlijkheid. Deze legendarische ondernemer is bekend van de Tesla auto’s en Paypal. Hij heeft ook een superaccu voor thuis ontwikkeld, de Powerwall. Dit apparaat kan energie opslaan die bijvoorbeeld gewonnen is met zonnepanelen. Wat mij betreft een fantastische ontwikkeling waar ik heel graag de financiering voor had willen regisseren.

De ondernemer achter het plan

Als accountmanager bij de Rabobank kijk ik altijd naar de onderneming en de cijfers. Maar op nummer één staat de ondernemer zelf. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met de tijd dat ik headhunter was. Toen was ik altijd geïnteresseerd in de persoon achter het curriculum vitae. Kon je goed uitleggen wie je was en waar je voor stond, dan gaf dat vaak de doorslag bij een plaatsing. Als bankier zie ik nu veel overeenkomsten. Want een ondernemer geeft de doorslag bij de keuze om een plan te financieren. Of het nu alleen gaat om een bancaire lening of een combinatie met aanvullende investeringen vanuit ons netwerk. Beslissers willen altijd weten wie de mens achter het plan is.

Met alleen IQ of EQ kom je er als ondernemer niet. Je hebt nog meer nodig, namelijk een ongelooflijke drive. Je moet over een enorme hoeveelheid energie beschikken. En dat is nu precies wat Elon Musk heeft. Hij heeft de super accu niet alleen ontwikkeld, het is een deel van hem. Als ondernemer moet je dus over meer beschikken en word je beoordeeld op IQ, EQ en Accu. Deze combinatie zie ik ook bij het bedrijf Mebu BV.

IQ+EQ+Accu van Mebu

Mebu is een bedrijf dat statafels en stoelen produceert. Ik hielp hen met een management buy-in. Zo'n management buy-in wordt vaak gefinancierd met een combinatie van financieringsvormen. Denk aan een bancaire lening in combinatie met een investering van een particulier of een bedrijf.

Vanaf het begin hadden we leuke en inspirerende gesprekken. Ik kreeg een goed beeld van de ondernemers en was overtuigd dat zij een bedrijf kunnen laten bloeien. Daarom ben ik het bancaire deel van de financiering snel gaan regelen. Omdat zij hun verhaal gepassioneerd konden overbrengen, lukte het hen ook om op korte termijn de rest van het geld bij elkaar te krijgen vanuit het eigen netwerk. Door deze combinatie hadden zij hun financiering snel rond. Vanuit de Rabobank bouwen wij ook aan een netwerk van informals en andere financiers, zodat wij ondernemers kunnen helpen bij het vinden van het laatste stukje financiering. Ook als zij zelf niet over het juiste netwerk beschikken.

Het gaat momenteel erg goed met Mebu. De kopers zijn in mijn ogen uitgegroeid tot volwaardige ondernemers. Ik zie bij hen een ongelooflijke drive terug. De drive die ik ook zie bij Elon Musk. Het succes van Mebu is een gevolg van de juiste hoeveelheid IQ, EQ en Accu.

Lees meer over financieren bij de Rabobank

Contact

Rabobank