Rabobank financiert innovatieve pallet

Ahrma Europe investeert via gestapelde financiering

Ondernemer Erik de Bokx is een disruptor. Met productinnovatie en technologische innovatie zet hij de palletmarkt op zijn kop. De intelligente pallets van Ahrma Europe raken niet meer kwijt en melden precies wat er met de pallets en de producten die erop worden vervoerd, gebeurt. Financiering vinden voor zo'n gewaagd, nieuw product is niet eenvoudig, maar De Bokx had een goed verhaal en klopte daarmee aan bij de Rabobank.

Stap 4: Klaar voor gebruik

De palletbusiness, hoe ziet die eruit?

"Er zijn wereldwijd negen miljard pallets in omloop. 95% daarvan is gemaakt van hout. Die gaan misschien twee jaar mee, want ze beschadigen snel. Bij elke transportcyclus raakt bovendien 10 procent kwijt. In een jaar tijd, met vijf cycli, verdwijnt ongeveer de helft. Hoe? Dat weet niemand. Ze worden opgestookt, eindigen op de vuilnisbelt of ergens in een dorp bij een handelaar."

En jullie dachten: dat kan beter?

"De markt vroeg om een steviger, duurzaam product. En als we dan toch bezig waren: het liefst een pallet die makkelijk vindbaar is. We hebben een intelligente, hybride pallet ontwikkeld van hout en kunststof. Hierin zit een actieve responder die elk half uur zegt: 'Hier ben ik'. Verder hebben we er meer functionaliteiten aan toegevoegd, zoals een schoksensor en een temperatuurmeter Ook dat waren vragen uit de markt. Een wijninkoper had problemen met de temperatuur tijdens het transport. Met onze pallet kan hij op zijn smartphone een melding krijgen zodra zijn product warmer staat dan 15 graden. De elektronica-industrie heeft veel last van beschadigde producten. Op ons dashboard is te zien waar en wanneer de pallets schokken hebben ondergaan, zodat duidelijk is waar in de logistieke lijn de beschadigingen optreden."

Een prijzige start-up?

"Ja. We hebben met eigen vermogen gefinancierd tot het product testrijp was. Voor de verdere ontwikkeling hadden we € 13 miljoen nodig."

Dat is een flink bedrag

"Dat is het zeker. Maar bij de Rabobank was eigenlijk niets onbespreekbaar. We zijn naar Rabo gestapt met het verhaal dat deze innovatie weleens erg groot kan worden. Zij vonden het interessant. Duurzaamheid en asset sharing passen in hun filosofie. Ze zeiden: als we hierin stappen, dan gaan we all the way. En dat is gebeurd. Eigenlijk hebben we drie bedrijven: een productiebedrijf, een poolbedrijf dat de pallets verhuurt en een technologiepoot die de pallets volgt en data verwerkt. We kregen financiering voor het poolbedrijf, om de pallets aan te kopen. Dat was het grootste bedrag, bijna € 9 miljoen. Voor de machines van het productiebedrijf maken we gebruik van Rabo Lease en voor werkkapitaal kregen we een innovatief borgstellingskrediet van een miljoen, waarbij de overheid garant staat."

Ging dat zo makkelijk als het klinkt?

"Als je een lang verhaal kort wilt maken: ja. Maar we hadden voor een start-up een flink bedrag uitgegeven aan due diligence, door Deloitte Londen. Zo'n kritische blik, daar word je als ondernemer beter van. We hebben ons product getoetst aan de behoefte van de markt. Die bevestiging heb je nodig. Alleen een mooi verhaal is niet genoeg, je moet meer vlees op de botten hebben. Voor de bank speelde ook mee dat we ervaring hebben in de branche en dat we voor de productontwikkeling zelf risico hebben genomen."

Daarnaast maakten jullie een andere deal met de Rabobank

“Eigenlijk zaten we in een fase waarin we nog met eigen vermogen hadden moeten financieren. Als een financier erin dan toch gelooft en het bedrijf zo ondersteunt, heeft die ook recht op een mooie vergoeding. We hebben een warrantsysteem opgetuigd, zodat Rabobank bij succes recht heeft op een deel van de aandelen.”

Ook een innovatief plan?

Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden. Want voor elk goed plan, vinden wij een passende financieringsoplossing.

Maak een afspraak

Lees meer over financieringen bij de Rabobank

Contact

Rabobank