Welke financiering past bij mij?

Welke financiering past bij mij?

Bij de Rabobank kies je samen met een adviseur de financiering die past bij je plan. Wil je alvast de meest gekozen financieringsvormen met elkaar vergelijken? Bekijk hier de verschillen tussen een zakelijke lening, lease en krediet.

Zakelijke lening

investeer in de aankoop of verbouwing van bedrijfspanden en overnames betaal in termijnen terug looptijd afgestemd op levensduur van investering eigen inbreng of minimaal eigen vermogen nodig

Financial lease

investeer in auto’s, bussen, machines, apparaten en andere bedrijfsmiddelen betaal in termijnen terug looptijd afgestemd op levensduur van bedrijfsmiddel vaak geen eigen inbreng of minimaal eigen vermogen nodig

Krediet

investeer in voorraad, inventaris, werkkapitaal of klussen voorfinancieren sta rood tot de afgesproken limiet looptijd afgestemd in overleg met onze adviseur eigen inbreng of minimaal eigen vermogen nodig

Leasen of lenen?

Het grootste verschil tussen financial lease en een lening is het onderpand. Bij financial lease is het bedrijfsmiddel zelf het onderpand, daarom zijn er geen aanvullende zekerheden nodig. Bij een zakelijke lening breng je meestal wel aanvullende zekerheden in. Bij een vergelijkbare aanvraag zal het rentetarief voor een zakelijke lening of financial lease ongeveer hetzelfde zijn. Lease is dus niet per definitie duurder.

Tip

Bij financial lease én bij een zakelijke lening ben je meteen eigenaar van het bedrijfsmiddel

Voordelen van lease

Bij financial lease hoef je geen eigen middelen of aanvullende zekerheden in te brengen. Zo hou je ruimte om andere investeringen te doen. Bovendien is financial lease laagdrempeliger. Ruim 90% van de lease-aanvragen wordt goedgekeurd.

Voordelen van een zakelijke lening

Een zakelijke lening kan geschikter zijn bij de financiering van bedrijfsmiddelen die niet verplaatsbaar of moeilijk identificeerbaar zijn, zoals steigers en wasstraten. Ook kun je met een zakelijke lening investeren in bedrijfspanden, overnames en uitkoop.

Krediet of lenen?

Een krediet en een lening worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn er verschillen. Met een krediet kun je extra geld opnemen (‘rood staan’) op je zakelijke betaalrekening tot een bepaald limiet. Bijvoorbeeld om voorraad aan te schaffen of een klus te voorfinancieren. Met een zakelijke lening financier je een specifiek doel, zoals een overname of een bedrijfspand.

Tip

Bij een krediet kun je het bedrag dat je hebt afgelost opnieuw opnemen. Bij een lening kan dat niet.

Voordelen van een krediet

Met een krediet heb je toegang tot extra werkkapitaal. Zo kun je sneller in actie komen als er een kans ontstaat, zoals het opkopen van een goedkope voorraad. Ook ben je minder gevoelig voor financiële tegenslagen. Bijvoorbeeld als een crediteur later betaald dan afgesproken.

Voordelen van een zakelijke lening

Met een zakelijke lening weet je waar je aan toe bent. We spreken samen de hoogte, looptijd en maandelijkse aflossing van de financiering af. Ook kijken we of een vaste of variabele rente het best bij je past. Je kunt tot 5% vervroegd aflossen per kalenderjaar.

Een passende financieringsvorm

Bij de Rabobank helpt een adviseur je graag bij het kiezen van een passende financiering. Ben je klaar met oriënteren? Dan is het tijd om de aanvraag voor je zakelijke financiering te starten.

Financiering aanvragen