Het nut van sparen

Uitleg over de achtergronden van de huidige lage rente

Waarom is de rente laag?

De prijs van geld wordt op de financiële markt bepaald door vraag en aanbod. Als er veel vraag en weinig aanbod is, stijgt de prijs en omgekeerd. Door het monetaire beleid van de Europese Centrale bank is op de geld- en kapitaalmarkt een ruim aanbod van goedkoop geld beschikbaar. De rente is daardoor laag.

Waarom sparen toch nuttig is

Een veelgehoorde uitspraak is dat sparen bij lage rente weinig zin heeft. Maar sparen is nog steeds een goed idee om met weinig risico een reservepotje op te bouwen. Dat is ook de essentie van sparen: geld apart zetten dat u niet direct nodig heeft. Het is alleen praktisch onmogelijk om uw spaargeld op basis van rendement te laten groeien, vanwege de lage rente en inflatie.

Financiële buffer

Een buffer of reservepotje is geld dat u bewaart voor onverwachte uitgaven. Uw klant is te laat met betalen, u heeft onverwachte uitgaven omdat u laptop kapot is of u wilt een investering doen. Door geld op een spaarrekening te zetten, voorkomt u dat u geld tekort komt of moet lenen. Voor leningen betaalt u in de regel meer rente dan wat u voor spaargeld ontvangt.

Onbeperkt sparen

U kunt niet onbeperkt sparen in uw onderneming. U moet een aanleiding hebben om het geld in de onderneming te houden. Daarbij kunt u denken aan het aanhouden van geld om investeringen te doen. Ook het aanhouden van geld om aan betalingsverplichtingen te voldoen is een geldige reden.