Bio-economie: geld verdienen door het milieu te sparen

Aardappels zijn de grondstof van PaperFoam

Het Nederlandse PaperFoam is een schoolvoorbeeld van een bedrijf dat zijn geld verdient in de bio-economie (biobased economy). PaperFoam maakt verpakkingsmateriaal van aardappelzetmeel en plantaardige vezels. Strakke verpakkingen met een luxe uitstraling, voor onder meer elektronica, verzorgingsproducten en champagne. Geproduceerd met minimale invloed op het milieu en volledig biologisch afbreekbaar.

Pionierswerk

Mark Geerts, CEO van PaperFoam: "In 2000 zijn we de markt op gegaan, toen een heel andere markt dan nu. Milieuvriendelijk bezig zijn was vooral nog het gebied van de 'geitenwollen sok'. Er was weinig maatschappelijk draagvlak, het was echt pionierswerk. We hadden voorlopers nodig, klanten die in staat waren vooruit te kijken en het aandurfden om met ons in zee te gaan, niet bang voor eventuele kinderziektes. Die voorlopers vonden we in de elektronicasector."

Groeikansen

PaperFoam is een stabiel bedrijf, maar in de wereldwijde verpakkingsmarkt nog een kleine speler. Geerts: "We willen de komende jaren flink groeien. Er zijn nu volop kansen om door te breken: er is veel meer maatschappelijk draagvlak en sinds de milieuconferentie in Parijs is de aandacht van bedrijven voor milieuvriendelijke oplossingen toegenomen."

PaperFoam ziet voornamelijk groeikansen door uit te breiden naar andere sectoren, zoals de medische sector en de voedingsindustrie. Om in die sectoren door te breken, moet de prijs van de verpakkingen wel omlaag. Omdat voedingsmiddelen en medicijnen doorgaans een stuk minder waard zijn dan elektronica, mogen de verpakkingen logischerwijs ook minder kosten. En daarvoor zijn dus goedkopere grondstoffen nodig.

Geerts: "Mogelijk kunnen we vezels uit reststromen van bijvoorbeeld bieten gebruiken, of vezels van 1-jarige gewassen, zoals hennep en bamboe. Hetzelfde geldt voor het zetmeel, dat komt nu van aardappelen die daar specifiek voor geteeld worden. Daarvoor kunnen we misschien gebruikmaken van afvalstromen, bijvoorbeeld uit de patatindustrie."

Succesvol bio-economisch ondernemen

Om gebruik te kunnen maken van andermans afvalstoffen moet je samenwerken met andere ondernemers. "Het is daarom belangrijk om te netwerken in de biobased economy, want je hebt elkaar nodig voor reststromen of materialen. Hierbij is focus noodzakelijk. De biobased markt is volop in ontwikkeling, er gebeurt op dit moment zoveel dat je makkelijk kunt verzuipen in alle bijeenkomsten en netwerken. Om dat te voorkomen moet je op je eigen product focussen en daar vervolgens het juiste netwerk bij zoeken."

Contact

Wilt u zelf ook aan de slag met duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld circulair of biobased? Neem dan contact op met uw lokale bank en maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Utrecht, 20-5-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn