Biologische landbouw steeds aantrekkelijker

Koeien in een wei

Steeds vaker kiezen traditionele boeren ervoor om biologisch te worden. Niet alleen omdat de biologische boerderij tegenwoordig als een marktgerichte onderneming wordt gezien met oog voor landschap en dierenwelzijn. Maar ook omdat consumenten steeds vaker voor biologische producten kiezen. De biologische consumptie groeit jaarlijks met zo’n 10 procent. Biologische landbouw wordt voor veel boeren dus steeds aantrekkelijker.

Groei is niet oneindig

Vergeleken met andere Europese landen is de biologische agrarische sector in Nederland niet groot. In Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden is 10 procent van de landbouwgrond biologisch. In Nederland is dit slechts 3 procent. Omdat de Nederlandse vraag naar biologische producten op dit moment groter is dan wat de Nederlandse boeren produceren, importeren we biologische producten. Er kan dus best wat bij, maar ongebreidelde groei in te korte tijd kan de markt niet verdragen. In 2016 stappen er naar verwachting zo'n 50 melkveehouders over. Dat lijkt weinig, maar het betekent dat de hoeveelheid biologische melk met 20 procent toeneemt. Dat geeft een grote druk op de markt voor biologische melk.

Grote stap

Omschakelen van traditionele landbouw naar biologische landbouw is een grote stap. Een stap die naast vakmanschap, ook lef, doorzettingsvermogen, investeringen en tijd vergt. 'Overstappen naar de biologische landbouw moet je doen wanneer het goed gaat met je bedrijf', benadrukt Jan van Beekhuizen, sectormanager veehouderij bij de Rabobank. 'De overstap moet een weloverwogen strategische keuze zijn, het is geen uitweg voor bijvoorbeeld een lage melkprijs of dalende vleesprijzen.'

Rabobank

Er staat twee jaar voor de omschakeling van traditioneel naar biologisch. Als ondernemer heb je die jaren weinig inkomsten en veel uitgaven. De Rabobank helpt agrariërs om die periode te overbruggen. En biedt deze ondernemers speciale financieringsproducten aan.

Lees het volledige artikel op rabobank.com

Ga op 18 en 19 juni naar Lekkernaardeboer.nl

Utrecht, 17-6-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn