Brexit: wat is de impact op het Nederlandse bedrijfsleven?

De impact van Brexit: drie mogelijke scenario’s

Een kleine meerderheid (51,9 procent) van de Britten heeft in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie gestemd. Brexit zal gevolgen hebben. Niet alleen voor de Britten, maar ook voor ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk (VK).

Bekijk het filmpje met de reactie van Barbara Baarsma, directeur Kenniscentrum bij de Rabobank

Onzekerheid over toekomstige handelsrelatie

De delfstoffenwinning, de maakindustrie en de landbouwsector zijn de sectoren in Nederland die het meest afhankelijk zijn van de rechtstreekse export naar het VK. Nederlandse ondernemers zullen op korte termijn vooral last hebben van de onzekerheid over de toekomstige handelsrelatie met het VK. Een zwakker pond sterling schaadt de concurrentiepositie van onze exportindustrie. Invoer vanuit het VK wordt goedkoper en zal de komende twee jaar nog onbelemmerd de EU binnenkomen.

Overgangsperiode

Het is onduidelijk hoe de toekomstige handelsrelatie van het VK met de EU en de rest van de wereld eruit gaat zien. Er volgt een overgangsperiode van waarschijnlijk minimaal twee jaar. Daarin onderhandelen de EU en het VK over een handelsverdrag. Op termijn moeten Nederlandse importeurs en exporteurs mogelijk rekeninghouden met nieuwe handelsbarrières.

Kansen

Brexit biedt Nederlandse ondernemers ook kansen. Nederlandse exporteurs, voornamelijk in de zakelijke en financiële dienstverlening, kunnen een deel van het marktaandeel van hun Britse concurrenten afsnoepen. Bovendien neemt Nederland een goede positie in om buitenlandse investeringen aan te trekken die nu nog naar het VK gaan. Nederland is namelijk een logische en relatief aantrekkelijke toegangspoort tot Europa. Mede dankzij Rotterdam als grootste haven van Europa en Schiphol als hoogwaardig internationaal knooppunt.

Lees de analyse over de impact van een Brexit op het Nederlandse bedrijfsleven

Lees onze Update financiële markten over Brexit 

Utrecht, 24-6-2016

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn